STAVOVI

Đukanović: Odnosi sa Srbijom zaoštreni, što bismo je čekali?

Jedan dio javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu

Đukanović: Vlasti Crne Gore ne donose antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu. Arhiv

Avaz.ba

22.12.2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je posljednjih godina došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama - Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

On je dodao da vlasti Crne Gore ne donose antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu. 

Đukanović je u intervjuu u emisiji "Živa istina" na crnogorskom Javnom servisu ocijenio također da nije dobar pristup pojedinih zemalja Unije da zapadni Balkan u paketu uđe u EU, prenosi RTCG.

Politika EU

- Ako se opredijelimo za takav pristup, onda favoriziramo posljednjeg. Čini mi se da taj pristup ipak nije odnio prevagu u politici EU - kazao je Đukanović.

Prema njegovom mišljenju, EU je već izvjesno korigirala sopstveni model i tempo proširenja.

- Crna Gora je otvorila 32 poglavlja, a Srbija 16 i ako EU bude dosljedna u tom novom pristupu, to znači da bismo mi četiri godine trebali čekati Srbiju. Ne mislim da je to racionalno - poručio je Đukanović.

On je naveo da ga ne iznenađuje ponašanje lidera prosrpske opozicije u Crnoj Gori, za koje je iznio tvrdnju da, umjesto da učestvuju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu.

- Vjerujem da je posredi nasjedanje Beograda na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava i da se ulazi u pokroviteljsku ulogu i finansiranje aktivnosti koje su otvoreno usmjerene na destrukciju države Crne Gore - smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu došlo je do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama - Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

- Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori. Jedan dio javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu. Mi ne donosimo antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu - poručio je Đukanović i dodao da ne može razumjeti čemu kvarenje odnosa Srbije sa susjedima.

Đukanović je, govoreći o odnosu sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da nije zaboravio da je Amfilohije u vrijeme referenduma o nezavisnosti 2006., uprkos potpuno različitim stavovima, odigrao konstruktivnu ulogu i doprinio da se jedno važno pitanje riješi na miran način.

Ipak, crnogorski predsjednik je ulogu koju SPC igra prema Crnoj Gori nazvao izrazito destruktivnom, koja je čak i nezavisna od državne politike Srbije.

-  SPC vrlo istrajno podriva crnogorsku nezavisnost. Smatram da treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi samostalne Crnogorske pravoslavne crkve i država će se time baviti i ima odgovornost za to - poručio je Đukanović.

Srbijanski "šovinisti"

Na pitanje zašto je samo četvorici srbijanskih "šovinista" zabranjen ulazak u Crnu Goru, a nije patrijarhu SPC-a Irineju i lideru Dveri Bošku Obradoviću koji su "davali mnogo gore izjave prema Crnoj Gori", Đukanović je kazao da, u principu, nije pristalica takvih mjera, zato što se marginalcima daje publicitet mnogo veći nego što ga imaju i zaslužuju.

- Šta bi značili neki Mirović i Raković da im nije zabranjen ulaz u Crnu Goru? Najveća briga jednoga od njih je hoće li mu Crna Gora prihvatiti posmrtne ostatke - trebamo li se mi uopće baviti time - rekao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.