ODNOSI

Ivica Dačić: Republika Srpska za Srbiju možda od većeg interesa nego Kosovo

On je zaključio da je srpski narod danas najveća žrtva etničkog čišćenja i genocida - i u Hrvatskoj, i u BiH i na Kosovu

Dačić: Obaveza Srbije je da sarađuje sa Republikom Srpskom, ali i sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori

Avaz.ba

22.12.2018

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija uvijek biti uz Republiku Srpsku i da je RS danas za Srbiju možda čak i od većeg nacionalnog interesa od Kosova.

Dačić je rekao na 10. Kongresu SPS-a u Beogradu, kojem prisustvuju i predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i SP-a Petar Đokić, da je Srbija garant Dejtonskog sprazuma, kojem daje veliku podršku.

On je rekao da je Dejtonski sporazum ustanovio Republiku Srpsku, koja je najveće dostignuće srpskog naroda u 20. vijeku.

- Obaveza Srbije je da sarađuje sa Republikom Srpskom, ali i sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te da štiti srpski narod. Niko ne može da je odvrati od toga - poručio je Dačić, koji je i ministar vanjskih poslova Srbije. 

On je rekao je da se Srbija zalaže za Rezoluciju 1244 UN koja je jedini međunarodno-pravni dokument koji garantuje suverenitet i integritet Srbije.

Dačić je ponovio da Srbija nikad neće priznati nezavisno Kosovo i tako prihvatiti poniženje.

- Srbija ne smije i ne može biti ponižena. Može se prihvatiti samo neki pravedni kompromis - rekao je Dačić i naglasio da nema te sile koja može da prisili Srbiju da uđe u EU po cijenu da Kosovo i svoje državne i nacionalne interese, jer bi to bila "nečasna ponuda".

Dačić je rekao da Srbija želi u EU, ali dostojanstveno i bez štete po svoje državne i nacionalne interese.

- Srbija želi prijateljske odnose sa svim zemljama u svijetu, kao i bratske odnose sa zemljama regiona. Ne treba da se mrzimo - ako smo zajedno onda smo jači - istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija se danas nalazi, što se tiče Kosova, u kritičnom trenutku i ova generacija treba da riješi pitanje dugotrajnog mira i stabilnosti.

- Danas nijedno rješenje za Kosovo ne može da bude doneseno bez učešća Srbije - naveo je Dačić.

On je rekao da se Priština ponaša "kao razmaženo derište ako ne dobije šta želi, a njeni politički roditelji ne pomišljaju da joj izvuku uši".

Dačić je podsjetio da je u posljednje vrijeme 12 zemalja povuklo priznanje Kosova, da Priština nije primljena u UNESCO i Interpol i da to smeta njoj i njenim pokroviteljima, jer ne mogu da dobiju ono na čemu su decenijama radili, kršeći međunarodno pravo i optužujući Srbiju za genocid i etničko čišćenje.

On je zaključio da je srpski narod danas najveća žrtva etničkog čišćenja i genocida - i u Hrvatskoj, i u BiH i na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.