HRVATSKA

Kolinda Grabar-Kitarović reagirala na optužbe bivšeg savjetnika: To su laži i apsurd

U dramatičnom pismu Radeljić je između ostalog napisao da mu je SOA prijetila da bi se "ako dobije takav zadatak, i autom mogli zabiti u njega"

Ured predsjednice najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje Radeljića. Arhiv

Index.hr

22.12.2018

Dan nakon što je smijenjeni Kolindin savjetnik Mate Radeljić objavio pismo u kojem tvrdi da je smijenjen uz prijetnje SOA-e, javila se i Kolinda. 

Ured predsjednice najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku, stoji u sopćenju s Pantovčaka. 

Podsjetimo, Radeljić je u dramatičnom saopćenju utvrdio da ga je o smjeni sa savjetničke funkcije obavijestio visokorangirani čovjek u SOA-i u jednoj zagrebačkoj slastičarnici, koji mu je pritom i zaprijetio. 

U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu, navodi se u saopćenju s Pantovčaka. 

Predsjednica Republike svoje saradnike bira u skladu s postavljenim ciljevima politike koju zastupa i u vjeri da će svoju zadaću obavljati profesionalno i časno, za vrijeme i nakon prestanka vršenja dužnosti na koju su imenovani. Predsjednica, isto tako, očekuje od svih nadležnih službi da u potpunosti rade sukladno propisima, zakonima i smjernicama o njihovom radu, te u skladu s profesionalnim standardima, zaključuje se u saopćenju iz Ureda predsjednice. 

Podsjetimo, u dramatičnom pismu Radeljić je između ostalog napisao da mu je SOA prijetila da bi se "ako dobije takav zadatak, i autom mogli zabiti u njega".

- Odluku o mom razrješenju priopćio mi je 05.12.2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta direktora SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od direktora SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Saopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njen savjetnik. 

Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem toku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: “Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli - napisao je Radeljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.