REGION

Novi referendum protiv imena Sjeverna Makedonija

Petrov smatra da je prijedlog za skupljanje potpisa jedini pravni instrument koji omogućava Ustav

Podnešen prijedlog za pokretanje građanske inicijative za raspisivanje novog referenduma. Arhiv

b92.net

26.12.2018

Todor Petrov, predsjednik Svjetskog makedonskog kongresa, podnio je u Sobranju prijedlog za pokretanje građanske inicijative za raspisivanje novog referenduma.

Na tom referendumu bi se građani Makedonije izjasnili o promjeni imena zemlje. Prema prijedlogu, građani bi trebali odgovoriti na pitanje: "Da li ste za promjenu imena države Makedonije u državu Sjevernu Makedoniju?".

Petrov smatra da je prijedlog za skupljanje 150.000 potpisa jedini pravni instrument koji omogućava makedonski Ustav, a čijom realizacijom može da se dođe do suspendiranja sporazuma sa Grčkom i ustavnih izmjena i do očuvanja ustavnog imena, ali i identiteta nacije.  

On ističe da bi odluka na ovom referendumu bila obavezujuća, za razliku od konsultativnog referenduma od 30. septembra.

Na referendumu od 30. septembra ove godine, Državna izborna komisija je saopćila da nije usvojena odluka o učlanjenju Makedonije u NATO i EU putem prihvatanja sporazuma između Makedonije i Grčke za promjenu imena države i identiteta nacije -ističe Petrov.  

Pitanje treba da bude precizno formulirano i nedvosmisleno, za razliku od referendumskog pitanja od 30. septembra, ukazao je Petrov te dodao da je optimista i da vjeruje da će inicijativa dobiti podršku 150.000 građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.