REGION

U Novom Pazaru organizirana protestna šetnja: Sandžak je od 1918. godine pod okupacijom

Žele poslati poruku da "građani više neće dozvoliti da ih bilo ko i bilo kada dovodi pred svršen čin"

Protestna šetnja. Avaz

S. N.

27.12.2018

 - Došlo je vrijeme da i Sandžak, u svojim granicama, dobije slobodu i svoje mjesto pod suncem - poručio je generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj.    

On je govorio tokom mirne protestne šetnje koja je danas organizirana u Novom Pazaru pod parolom „1918.- godina okupacije Sandžaka“. Šetnju je organizirala SDA Sandžaka.

Škrijelj je rekao i da je "stvaranjem Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca (SHS) Sandžak zvanično okupiran".

- Kreatori takve državne tvorevine u potpunosti su ignorirali interese Sandžaka, kao zasebnog političkog entiteta, koji su izraženi kroz Sjeničku rezoluciju iz avgusta 1917. godine. Uključivanje Sandžaka u teritoriju Kraljevine SHS izvršeno je protivno volji i interesima građana Sandžaka, kojima je bilo uskraćeno pravo da neposredno ili preko svojih legitimnih predstavnika zaštite svoje interese - rekao je Škrijelj okupljenim građanima, a prenosi Radio Sto Plus.

On je istakao da ovom šetnjom žele poslati poruku da "građani Sandžaka više neće dozvoliti da ih bilo ko i bilo kada dovodi pred svršen čin".

- Svako rješenje suprotno interesima Sandžaka i njegovih građana za nas neće biti prihvatljivo i obavezujuće, rekao je Škrijelj.

Članovi i simpatizeri SDA Sandžaka nakon njegovog obraćanja mirno su prošetali od centrale stranke do kraja Pešačke zone i nazad.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.