ZAKONI

U Crnoj Gori LGBT parovi će se moći vjenčavati, ali neće moći usvajati djecu

Ovim aktom istospolnim parovima daju prava koja se heteroseksualcima podrazumijevaju

Ista prava kao i heteroseksualni parovi. Arhiv

cdm.me

28.12.2018

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o životnom partnerstvu istospolnih parova, koji će početi da se primjenjuje godinu od usvajanja u Skupštini.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović kazala je da se ovim aktom istospolnim parovima daju prava koja se heteroseksualcima podrazumijevaju, ali im ipak neće biti omogućeno roditeljstvo, starateljstvo i usvajanje djece. 

- Ovaj zakon se odnosi prije svega na zajednički život osoba istog spola i na sva ona prateća prava i obaveze koja iz toga proizlaze. Najveći dio prava i obaveza iz ovog akta proizlaze iz prava i obaveza koji se podrazumijevaju za heteroseksualne parove i predstavljaju dio našeg svakodnevnog života. Najveći dio akta je posvećen pravnim dejstvima, i to posebno je normirano izdržavanje između partnera, imovinskopravni odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu, kao i pitanja međusobnog nasljeđivanja i porezni status u smislu povlastica koje proizlaze iz zajedničkog života - navela je Radošević-Marović.

Ona je dodala da će istospolni partneri moći da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite.

U NVO sektoru koji se bavi promocijom ljudskih prava pozdravili su donošenje ovog akta i kažu da je usvajanjem prijedloga zakona Vlada istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima je da njegovim usvajanjem pokažu da zaista brane interese svih građana Crne Gore, bez obzira na različitosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.