REGION

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića: Kosovski biznismen ispitan u vezi ubistva političara

Srbijanski istražni organi provjeravaju Lirima Zeku

Kosovo: Istraga dovela do biznismena iz Mitrovice. Arhiv

SRNA

29.12.2018

Srbijanski istražni organi u okviru istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića provjeravaju zašto je kontroverzni albanski biznismen Lirim Zeka boravio u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici u blizini mjesta zločina 15. januara, dan prije atentata, pišu "Večernje novosti".

U tekstu se navodi da bi ovo moglo da baci novo svjetlo na ubistvo Ivanovića i istragu koja već skoro punu godinu dana tapka u mjestu.

Prema saznanjima lista, srbijanski organi provjeravaju šta je Zeka, koji ima "debeli" policijski dosije, uopće radio u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici neposredno prije zločina i da li ima neke veze ili saznanja o ubistvu.

Kako smatraju sagovornici ovog lista, ovo je zanimljiv detalj, jer je riječ o čovjeku koji ima bliske odnose sa mnogima iz prištinske vlasti, koja je do sada uglavnom opstruisala istragu, ne dostavljajući Beogradu čak ni čahure sa mjesta zločina.

U tekstu se navodi da je predsjednik Kosova Hašim Tači, s ciljem krivicu usmjeri ka Srbiji, rekao da se glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića nalaze u Beogradu, kao i da je istraga u veoma važnoj fazi.

List navodi da je Zeka, između ostalog, vlasnik albanskog fudbalskog kluba "Skenderbeg" iz Korče, čiju delegaciju je predvodio na utakmici sa "Partizanom" u Beogradu, odigranoj u okviru prošlosezonskog takmičenja u Ligi Evrope.

UEFA je u međuvremenu "Skenderbeg" kaznila izbacivanjem iz evropskih takmičenja na devet godina zbog namještanja mečeva.

"Novosti" navode da je pedesetpetogodišnji Zeka i počasni predsjednik Fudbalskog kluba "Trepča 89" iz južne Kosovske Mitrovice i vlasnik restorana "Konak L", koji se nalazi preko puta zgrade vlade u Prištini i važi za mjesto okupljanja prištinskih političara.

List piše da je Zeka, navodno, pod zaštitom Tačija, ali da je blizak i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim je u stalnom kontaktu.

Prema informacijama lista, Zeka se od osamdesetih godina prošlog vijeka dovodi u vezu sa krađama i falsificiranjem dokumenata u Njemačkoj, krijumčarenjem i trgovinom drogom u toj zemlji i Švicarskoj, ilegalnom trgovinom oružjem i vojnom opremom za muslimanske snage u BiH, kao i silovanjem u Srbiji i ubistvom u Hrvatskoj.

Prema operativnim saznanjima lista, Zeka je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko Kosova, do zemalja Zapadne Evrope, a poslije rata na Kosovu dovodili su ga u vezu sa rukovodiocima OVK - Hašimom Tačijem, Redžepom Seljimijem i Kadrijem Veseljijem.

"Novosti" navode da se sumnja da je bio uključen i u pomaganje političkih ubistava članova i simpatizera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

U tekstu se dodaje da ga Unmik policija, od dolaska na Kosovo, Lirima Zeku držala na oku zbog veza sa organizovanim kriminalom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.