BEOGRAD

Ministar unutrašnjih poslova Srbije: Šta da mi uklonimo granice s Republikom Srpskom

Nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice

Stefanović: Akcije Kosova u suprotnosti sa rezolucijom 1244. Blic.rs

Blic.rs

30.12.2018

Šef Biroa za koordinaciju službi sigurnosti i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas da najava ukidanja granice između Kosova i Albanije ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba. 

Stefanović je rekao da su ovakve najave u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i da narušavaju stabilnost čitavog regiona.

- Posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Republika Srbija na ozbiljan i odgovoran način traži od Evrope i svijeta da reagiraju i spriječe daljnje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu jugoistočne Evrope - rekao je Stefanović.

Kako kaže Stefanović, ako bi se u Srbiji ponašali na isti način kao na Kosovu, oni bi isto trebali uraditi s Republikom Srpskom.

- Onda se postavlja pitanje kako bi svijet reagirao. Možete li da zamislite da bi svi onda šutjeli. Dakle, mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utječe ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već, naprotiv, da se naruši - upozorio je Stefanović.

Rekao je i da je na sastanku zaključeno da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobavještajna djelatnost svih službi sigurnosti na prostoru Republike Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.