OPASNOSTI

Nevidljivi ubica hara balkanskim gradom

Dok se otkrije, prođe dragocjeno vrijeme

Lišmanioza opasna bolest koja, ako se ne otkrije na vrijeme, postaje i smrtonosna. Društvene mreže

Telegraf.rs

2.1.2019

Lišmanioza je veoma opasna bolest koja, ako se ne otkrije na vrijeme, postaje i smrtonosna. Jedna penzionerka (65) iz Štipa je preminula, a još troje iz ovog grada na istoku Makedonije oboljelo je od opasnog parazitskog oboljenja lišmanioza, čiji su izvor zaraze psi. 

Epidemiologinja Aleksandra Srbinovska kaže da je situacija s ovom smrtonosnom bolešću zabrinjavajuća, jer su za tri mjeseca u gradu dijagnosticirana tri nova slučaja. 

Srbinovska napominje da se ova bolest ne liječi antibioticima, a, ako se na vrijeme ne otkrije, napada sve organe i može biti smrtonosna.

- U novembru prošle godine oboljela je jednogodišnja djevojčica, a u decembru jedan dječak (6) i muškarac od 49 godina. Niko od oboljelih nije imao psa kao kućnog ljubimca - kaže doktorica Svetlana Živkova iz Centra za javno zdravlje, gdje ocjenjuju da je situacija alarmantna.

Djeca su najugroženija, kaže dr. Živkova, jer su slabijeg imuniteta, mada je ta granica u posljednje vrijeme pomjerena ka starijim osobama.

Prijenosnik bolesti, tačnije parazita je zaražena ženka pješčane mušice. Ovi insekti su u narodu poznati kao nevidi. Slični su komarcima, ali su od njih tri puta manji i teško se mogu vidjeti golim okom zato što su sitni i što ne stvaraju zvuk kad lete.

- Inkubacija može da traje i više od šest mjeseci, u zavisnosti od imuniteta oboljele osobe, a simptomi su malaksalost, smanjen apetit, bolovi, anemija, povećanje jetre i slezene. Pošto je ovo parazitske oboljenje prikriveno, dok se otkrije, prođe dragocjeno vrijeme, a stanje oboljeloga se za to vrijeme znatno pogorša - objašnjava dr. Živkova.

Ženka pješčane mušice siše krv oboljelog psa, a zatim se parazit sa psa prenosi na čovjeka.

Oboljeli psi se mogu prepoznati po tome što naglo mršave, gube dlaku na tijelu, imaju zamućen pogled, rane po tijelu, a rastu im neobično dugi nokti.

Iz Centra za javno zdravlje u Štipu upozoravaju da svaki vlasnik koji primijeti takve simptome kod svog kućnog ljubimca odmah treba da ga odvede kod veterinara.

Zbog bolesti lišmanioza samo prošle godine je u Štipu eutanazirano tridesetak pasa.

Parazit sa psa se prenosi na čovjeka. Društvene mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.