REGION

Crna Gora: Sredinom januara prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka

Obuka mladih vojnika bi trajala tri mjeseca

Javni poziv mladima. Ilustracija

Antenam.net

4.1.2019

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisat će sredinom januara javni poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka, saznaje Pobjeda. 

S obzirom na kapacitete sa kojima raspolaže Centar za obuku Vojske Crne Gore, planirano je da se obuka realizira za 100 vojnika godišnje, odnosno dva puta po 50.

Postoji mogućnost povećanja broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u narednom periodu, ukoliko broj zainteresiranih bude veći od planiranog. Obuka mladih vojnika bi trajala tri mjeseca.

U dugoročnom planu razvoja odbrane za period do 2025. godine navodi se da dobrovoljno služenje vojnog roka predstavlja jedan od modela osposobljavanja za službu u Vojsci.

- Cilj je da se stvori baza za popunu stalnog i rezervnog sastava Vojske. U skladu sa potrebama za popunom jedinica Vojske, određeni broj vojnih obveznika, po završetku dobrovoljnog služenja vojnog roka, bit će primljen u profesionalnu vojnu službu. Prijem vojnih obveznika na dobrovoljno služenje vojnog roka vršiće se po osnovu javnog oglasa koji raspisuje Ministarstvo. Godišnje će se realizirati dvije obuke do 100 lica”, navodi se u dokumentu Ministarstva.

Dodaje se i da će strategijska raspoređena rezerva Vojske Crne Gore brojati do 2.691 lice, kojima će se vršiti popuna rezervnih jedinica Vojske, a vojnički kadar činiće i lica koja su služila dobrovoljni vojnik rok. Angažirat će se na poslovima pripreme i izvođenja odbrane i radi pružanja pomoći i zaštite stanovništvu od posljedica prirodnih i drugih katastrofa.

Najuspješniji vojnici koji završe dobrovoljno služenje vojnog roka imat će prednost prilikom prijema u vojnu službu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.