PODGORICA

Crnogorci u evropskom vrhu po konzumiranju duhana

Usvajanje zdravih stilova života uz umjerenost u ishrani je najbolji recept za očuvanje zdravlja uz obilje fizičke aktivnosti

Kolektivno ili narodno zdravlje u Crnoj Gori je i dalje talac nasljeđa, nezdravih navika i stilova života

Fena

4.1.2019

Crna Gora je u evropskom vrhu po pitanju unosa soli, fizičkoj neaktivnosti, gojaznosti, konzumiranju alkoholnih pića, kao i duhana i duhanskih proizvoda, što posebno zabrinjava, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

 Po njegovim riječima, kolektivno ili narodno zdravlje u Crnoj Gori je i dalje talac nasljeđa, nezdravih navika i stilova života.

- Kada se radi o nasljeđu ono se prije svega odnosi na ishranu, gdje, bez obzira što smo mediteranska zemlja, i dalje koristimo dosta rafiniranih mesnih prerađevina, gaziranih i zaslađenih napitaka, usoljenog mesa i posebno alkoholnih pića - kazao je Mugoša.

Napomenuo je kako posebnu poteškoću predstavlja činjenica da se u svim navedenim stanjima radi o navikama koje su duboko usađeni i od rane mladosti usvojeni obrasci ponašanja koji su veoma teški za promjenu, odvikavanje i odbacivanje.

- Usvajanje zdravih stilova života uz umjerenost u ishrani je najbolji recept za očuvanje zdravlja uz obilje fizičke aktivnosti, dosta sna i adekvatan odmor od svakodnevnih poslova - istaknuo je i dodao kako je ljudski organizam gotovo pa savršena mašina koja treba redovan rad poput fizičke aktivnosti, ali i adekvatno održavanje, odnosno zdrave stilove života i pravilnu ishranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.