PODGORICA Glavni pregovarač za pristupanje Evropskoj uniji

Drljević: Crna Gora može biti spremna za članstvo u EU i prije 2025.

Napomenuo je da će se u predstojećem razdoblju, osim rada na Poglavlju 8 koje jedino nije otvoreno, raditi i na ispunjavanju obaveza

Fena
05.01.2019 15:05

Drljević: Crna Gora je predvodnik tog procesa

Foto: Ilustracija

Glavni pregovarač Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji Aleksandar Drljević smatra da ta zemlja može ostvariti unutrašnju spremnost za članstvo i prije 2025. godine, naglasivši pritom da crnogorska vlada nema dilemu da je na dobrom putu.

- Ukoliko 2025. godinu promatramo kao godinu mogućeg pristupanja Crne Gore, možemo reći da je to ambiciozan, ali i realan i dostižan vremenski okvir, jer Crna Gora može ostvariti unutrašnju spremnost za članstvo i prije tog roka - navodi Drljević.

Dodaje da je princip regate jedini legitiman princip po kojem Evropska unija prima nove članove i vjeruje da je to princip koji odgovara svakoj državi, a posebno Crnoj Gori, koja je u procesu pristupanja EU odmakla najdalje i ima samo jedno neotvoreno pregovaračko poglavlje. 

- Crna Gora je predvodnik tog procesa, ali ne bismo imali ništa protiv da nam se na čelu pridruži još neka zemlja, naprotiv. Upravo zbog toga naša iskustva iz pregovora nesebično dijelimo sa zemljama regije koje teže članstvu, jer nam je svima u interesu da zapadni Balkan bude dio EU - kazao je.

Napomenuo je da će se u predstojećem razdoblju, osim rada na Poglavlju 8 koje jedino nije otvoreno, raditi i na ispunjavanju obaveza da bi postigli internu spremnost zatvaranja još šest pregovaračkih poglavlja. 

- Vlada Crne Gore nema dilemu da je na dobrom putu i sve dok ima podršku građana u tome što radi, nastavit će provoditi neophodne reforme koje će našu zemlju učiniti članicom Unije - kazao je Drljević za RTCG. 

NA VRH