REGION

Vulin odgovara Plenkoviću: Ako traži istinu, nek je i prihvati

On je izrazio žaljenje što je hrvatskoj politici Srbija vječita tema i zato što ne mogu da se uzdrže od napada na nju

Vulin: Izrazio žaljenje što je hrvatskoj politici Srbija vječita tema. Arhiv

B 92

6.1.2019

Ako hrvatski premijer Andrej Plenković traži istinu u odnosima između Srbije i Hrvatske, onda treba i da je prihvati, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

- Istina je da Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli biti agresori na Hrvatsku. Istina je da je Hrvatska u zločinačkoj akciji "Oluja" ubila preko 2.000 i protjerala 220.000 Srba, državljana Hrvatske. Istina je da je prije zločinačke "Oluje" za koju niko nije odgovarao, protjerala još oko 200.000 Srba, državljana Hrvatske, posebno iz gradova u kojima čak nije bilo ni oružanih sukoba - istakao je Vulin.

On je izrazio žaljenje što je hrvatskoj politici Srbija vječita tema i zato što ne mogu da se uzdrže od napada na Srbiju i vrijeđanja srpskog naroda čak ni u danima velikih pravoslavnih praznika.

Vulin je reagirao na izjavu Plenkovića, datu na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV), da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je Hrvatska "bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima".

Plenković je istakao da je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću.  

Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj - rekao je Plenković i dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.  

On je ocijenio da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svjesni svih okolnosti i da i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj.

Premijer je prethodno u govoru na božićnom prijemu SNV istakao da podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu historiju hrvatsko-srpskih odnosa u 20. vijeku.

On je ocijenio da na te odnose direktno utiče i kvalitet odnosa između Zagreba i Beograda.

- I kao što se trajno pomirenje između Francuske i Njemačke nije dogodilo preko noći, trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije - naglasio je hrvatski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.