REGION

U srijedu završna faza ustavnih promjena u Makedoniji

Prošle sedmice Zaev je o podršci razgovarao sa Kasamijem

Makedonski parlament. Arhiv

Antenam.net

7.1.2019

U srijedu, 9. januara, počinje završna faza ustavnih promjena predviđenih Prespanskim sporazumom, koji su potpisali zvaničnici Atine i Skoplja prošlog ljeta, i ona će biti održana u atmosferi otvorenih kalkulacija da li će aktuelna vlada uspjeti da obezbijedi dvije trećine glasova za njihovo usvajanje. 

Premijer Zoran Zaev zatražio je podršku i od dvije opozicione partije Albanaca, Alijanse za Albance i Pokreta BESA, ali su one davanje podrške uslovile nekim zahtjevima koji se odnose na rješavanje "albanskog pitanja" u Makedoniji, piše portalb.mk.

Na sjednici parlamenta u srijedu na dnevnom redu će se naći četiri tačke: verifikacija predloženih amandmana na Ustav Makedonije, usvajanje amandmana, objavljivanje amandmana i Nacrt zakona o implementaciji. Zaev je izjavio da u parlamentu još nije obezbijeđena dvotrećinska većina, od neophodnih 80 poslaničkih glasova, te da se četiri nedostajuća glasa očekuju od Alijanse za Albance Ziadina Sele i Pokreta BESA Biljala Kasamija.

Prošle sedmice Zaev je o podršci razgovarao sa Kasamijem, a za sjutra je predviđen sastanak sa Selom. Kako je ranije saopćeno, sastanak Zaeva i Sele bit će održan u prisustvu pravnih stručnjaka i predstavnika NATO u Makedoniji, kako bi se razmotrile zakonske pretpostavke za prihvatanje i odobravanje zahtjeva albanskih opozicionih stranaka.

Najutjecajnija opoziciona VMRO-DPMNE će bojkotirati sjednicu u srijedu. Iz te stranke je saopćeno da neće prisustvovati parlamentarnoj sjednici 9. januara

Predsjednik parlamenta, Taljat Džaferi, najavio je da očekuje da se rasprava o ustavnim promjenama završi prije 15. januara, kada je i posljednji dan kada bi one trebale biti izglasane u parlamentu.

- Sesija je zakazana za 9. januar, i nadamo se da će dinamika biti poštovana i pretpostavka je da će do 15. januara sve biti završeno. Rasprava može trajati 12 dana, u skladu sa pravilima. Ali ne vjerujem da će maksimalni rok biti potrošen - rekao je Džaferi.

Da li parlament ima neophodnih 80 glasova podrške za izglasavanje ustavnih amandmana nije poznato.

- Do dana glasanja, neće biti poznato da li ćemo imati 80 glasova za ustavne promjene - rekao je ranije Zaev.

- Kako se situacija sada razvija, najvjerovatnije, da ćemo doći do ustavnih promjena. Saznaćemo to na dan glasanja, a rasprava ne bi trebalo da traje duže od 10 dana - rekao je Zaev, koji je podsjetio da je i Zakon o amnestiji bio preduslov za glasanje za ustavne amandmane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.