REGION

Drecun: Moramo prihvatiti da će velika Albanija biti stvorena

On je rekao da Srbi moraju biti svjesni kolikim kapacitetom raspolaže Rusija kada je riječ o rješavanju kosovskog problema

Milovan Drecun. Printscreen

b92.net

7.1.2019

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun ocijenio je da je stvaranje velike Albanije nepovratan proces. 

On je istakao i da će biti stvorena u ovoj ili onoj formi, kao i da se to čini kako bi se stvorio protivteg Srbiji, teritorija koja bi po svojoj veličini, resursima i demografiji mogla da joj parira.

- Ovo je realna geopolitička procjena i to je i u interesu zapadnih zemalja. Jasno je da se oni ne protive stvaranju velike Albanije - rekao je Drecun za televiziju Pink, dodajući da Srbi ne smiju biti toliko slijepi da ne vide da će u 21. stoljeću imati veliku Albaniju.

Ovu činjenicu moramo prihvatiti kako ne bismo otišli na "teren iracionalnog političkog ponašanja" - naveo je.

Prema njegovim riječima, Albanija sve što radi, radi kako bi otela srpsku teritoriju, a stvaranje velike Albanije je, napomenuo je, necivilizacijski, remetilački i destabilirajući postupak. Kao ključni događaj protekle godine on je ocijenio pismo američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), navodeći da se u njemu otvara prostor za razgovore o Kosovu i Metohiji, što se očekuje u ovoj godini.

Prema riječima Drecuna, Priština će morati da ukine takse na srpsku robu, jer je, ocijenio je, veliki izazov za Albance da blokiraju inicijativu Trampa, kao i stav Rusije da kosovski problem treba da se riješi.

- Jasno je da Srbija neće dozvoliti da se o Kosovu odlučuje jednostrano - rekao je Drecun, govoreći o posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina, dodajući da će ove godine glavnu riječ oko pitanja Kosova i voditi velike sile: Vašington, Moskva i Peking.

Drecun je rekao da Srbi moraju biti svjesni kolikim kapacitetom raspolaže Rusija kada je riječ o rješavanju kosovskog problema.

- Rusija nam treba da nas ojača kod Amerikanaca, jer kada Rusija zalegne iza nas, Amerikanci znaju da ne može nijedno rješenje da se progura bez njene saglasnosti - rekao je Drecun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.