BRISEL Sastanak delegacije Kosova sa šeficom diplomatije EU

Mogerini zatražila ukidanje tarifa BiH i Srbiji

Razgovarala s članovima delegacije koju je parlament Kosova izabrao 15. decembra i dao joj mandat da učestvuje u dijalogu

S. N.
08.01.2019 14:15

Federika Mogerini

Foto: Avaz

Federika Mogerini (Federica Mogherini), šefica diplomatije Evropske unije i zamjenica predsjednika Evropske komisije, ponovo je zatražila da Kosovo ukine jednostrane tarife uvedene na robe proizvedene u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Kako je preneseno iz Brisela, tokom sastanka koji je održala s delegacijom Kosova koja pregovara sa Srbijom o normalizaciji odnosa ona je još jednom pozvala zvaničnu Prištinu da mjere uvedene prije dva mjeseca budu poništene.

Mogerini je razgovarala s članovima delegacije Kosova koju je 15. decembra izabrao parlament ove države s mandatom da učestvuje u pregovorima sa Srbijom.

- Postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Prištine i Beograda zahtijeva klimu koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, što znači i da su prethodno postignuti sporazumi poštovani i provedeni, ali i izbjegavanje izjava i djela koja narušavaju interese svih u regionu - saopćila je Mogerini nakon sastanka.

NA VRH