BRISEL

Mogerini zatražila ukidanje tarifa BiH i Srbiji

Razgovarala s članovima delegacije koju je parlament Kosova izabrao 15. decembra i dao joj mandat da učestvuje u dijalogu

Federika Mogerini. Avaz

S. N.

8.1.2019

Federika Mogerini (Federica Mogherini), šefica diplomatije Evropske unije i zamjenica predsjednika Evropske komisije, ponovo je zatražila da Kosovo ukine jednostrane tarife uvedene na robe proizvedene u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Kako je preneseno iz Brisela, tokom sastanka koji je održala s delegacijom Kosova koja pregovara sa Srbijom o normalizaciji odnosa ona je još jednom pozvala zvaničnu Prištinu da mjere uvedene prije dva mjeseca budu poništene.

Mogerini je razgovarala s članovima delegacije Kosova koju je 15. decembra izabrao parlament ove države s mandatom da učestvuje u pregovorima sa Srbijom.


- Postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Prištine i Beograda zahtijeva klimu koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, što znači i da su prethodno postignuti sporazumi poštovani i provedeni, ali i izbjegavanje izjava i djela koja narušavaju interese svih u regionu - saopćila je Mogerini nakon sastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.