POSTUPAK Do sada bila dva glasanja

Makedonija: Parlament otvara konačnu raspravu o promjeni imena

Dvotrećinska većina od 120 zastupnika mora podržati amandmane o preimenovanju zemlje

Index.hr
09.01.2019 13:35

Posljednji korak za Skoplje kojim će se završiti dugotrajan diplomatski spor s Grčkom o imenu

Foto: Arhiv

Makedonski parlament danas otvara konačnu raspravu o ustavnim promjenama o promjeni imena zemlje u skladu sa sporazumom s Grčkom, čime bi se otvorila vrata za članstvo u NATO i početak pristupnih pregovora.

Rasprava će završiti glasanjem u kojem dvotrećinska većina od 120 zastupnika mora podržati amandmane o preimenovanju zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. 

Tokom postupka već su bila dva glasanja - u prvom je, također, bila potrebna dvotrećinska većina, da se započne s procedurom u oktobru, i drugo u kojem je trebala obična većina kojom se odredio tekst amandmana prošli mjesec.

Uspješno glasanje posljednji je korak za Skoplje kojim će se završiti dugotrajan diplomatski spor s Grčkom o imenu Makedonije. 

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u junu se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atina zauzvrat prestati blokirati svoje komšije u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Ime Makedonija za Grčku je njeno historijsko naslijeđe.

Tagovi

Makedonija Ime
NA VRH