REGION

Zaev se dogovorio s Albancima, prihvatio većinu zahtjeva, ljudi izašli na ulice

Ustavne izmjene bit će usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja

Ispred makedonskog Sobranja protesti. Antenam.net

Antenam.net

9.1.2019

Zoran Zaev, makedonski premijer, postigao je dogovor sa Zijadinom Selom, liderom albanske opozicije, za podršku ustavnim promjenama.

Zaev je prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica "građani koji žive u granicama" te da se umjesto toga pobroje sve etničke zajednice. 

Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36, koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive u dijaspori.

Zijadin Sela, koji je predsjednik opozicione Alijanse za Albance, potvrdio je dogovor sa Zaevom i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru. 

- Uspjeli smo da preciziramo preambulu da bi se izbjeglo postojanje dvije kategorije građana - ocijenio je Sela.

Prema riječima Zaeva, on je odbacio zahtjev da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji.

Makedonska vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom ustavu kao susjedna država, kao i još jedan amandman kojim se definira da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam "građanin Sjeverne Makednije" ne određuje etničku pripadnost građanina. 

Ustavne izmjene bit će usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja. 

A ispred makedonskog Sobranja danas je protestirala grupe građana "Makedonija - blokira", koji osiguravaju jake policijske snage. Demonstranti uzvikuju "izdajnici", "plaćenici", "Makedonija, Makedonija" i pozivaju poslanike i predsjednika Đorđa Ivanova da im se pridruže i da se suprotstave promjeni imena. 

Oni traže da uđu u Sobranje i pozivaju predsjednika da proglasi ratno stanje.

Ovdje smo iz cijelog svijeta, iz dijaspore i svi Makedonci su tu. Ostali koji nisu tu ne smatram ih Makedoncima i neću ih smatrati sve dok podržavaju promjenu ustavnog imena. Poručujem poslanicima da dođu ovdje i da nam se pridruže. Novac se troši, ali u historiji će biti upisani kao izdajice. Makedonija će opstati, danas ili sutra, Makedonija je postojala i postojat će - izjavio je Dragan Ugrinovski iz "Makedonija-blokira", prenijeli su makedonski mediji. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.