REGION

Ankete za predsjedničke izbore u Hrvatskoj: Milanoviću jako raste podrška

Da se danas održava utrka za Pantovčak, pobjednika bi odlučio drugi krug

Anketa RTL. Printscreen

Index.hr

10.1.2019

Danas je objavljeno istraživanje CRO Demoskop koje je za RTL provela agencija "Promocija plus" o preferencijama kandidata za predsjedničke izbore u Hrvatskoj.  

Istraživanje je provedeno od 2. do 7. januara 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/-2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Najbolje stoji Kolinda. A nakon nje...

Da se danas održava utrka za Pantovčak, pobjednika bi odlučio drugi krug. Najbolje ipak stoji aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iako je poznato kako će čekati proljeće da se izjasni o tome ide li u reizbor, u ovom trenutku Grabar-Kitarović izabralo bi najviše ispitanika, njih 38 posto! No, čini se da joj je uslijed smjena u svom Uredu i javnom bijesu desnice potpora od kraja godine pala za 3 posto.

Drugi je izbor, kao nezavisni kandidat, bivši šef SDP-a Hrvatske Zoran Milanović. Iako ni on još nije odlučio hoće li u tu bitku, u odnosu na kraj godine podrška mu je porasla. Ipak, aktuelna predsjednica i dalje stoji više nego dvostruko bolje. Porasla je podrška i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković i to na nezanemarivih 12 posto, dok čelnik Živog zida Ivan Sinčić bilježi pad i sada je na 7,9 posto.  

Ni prvi čovjek Mosta, Božo Petrov, nije odbacio mogućnost kandidature, podrška mu je nešto porasla - sada je na 6,2 posto. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jednom je već izgubio u utrci za Pantovčak, a to bi mu se, po najnovijim rezultatima, dogodilo i da se ponovno uključi u utrku. Ambicije ne skriva, no istraživanje mu daje tek 4,5 posto. 

Anketa RTL. Printscreen

Ko nema šanse?

Bruna Esih, mogući kandidat desnice nezadovoljne zbog poteza aktuelne predsjednice, nema realnih šansi. Nešto je iznad četiri posto. Ovdje je znakovito da bi prema istraživanju Grabar-Kitarović zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih na razini su statističke pogreške. Na istoj razini, ali potpuno nevjerojatno, čak je više HDZ-ovaca koji bi odabrali Milanovića.

Bivši MOST-ovac Marko Vučetić nema ni dva posto, a znamo da je jedini od svih ovih kandidata i najavio kandidaturu.

Ko bi pobijedio u drugom krugu?

Kao i u dosadašnjim izbornim ciklusima pobjednika bi donio tek drugi krug - istraživanje kaže kako bi to bila Grabar-Kitarović.

Iako aktuelna predsjednica bilježi pad u odnosu na prošlu godinu, Grabar-Kitarović pobjeđuje Milanovića. Ona je na 54,6 posto, Milanović na 37,9 posto. Radi se o značajnoj podršci budući da Milanović uopće nije u politici, no pitanje je kako bi i u kojem trenutku kandidatura, a onda i kampanja, utjecala na njegov rejting.

Prema aktuelnim podacima promjenu ne mogu donijeti ni neodlučni kojih je 7,5 posto. 

Anketa RTL. Printscreen

Birači Živog zida su podijeljeni, a MOST i Neovisni za Hrvatsku skloniji su Grabar-Kitarović. HNS-ovci trostruko češće biraju bivšeg partnera (Zoran Milanović) nego kandidatkinju sadašnjeg partnera (Kolinda Grabar-Kitarović).

Tek u idućim mjesecima vidjet će se je li pad kojeg aktuelna predsjednica, bez obzira na pobjedu, bilježi samo korekcija jednog mjeseca ili je početak negativnog trenda. U tome će svoju ulogu imati njezina taktika i komunikacija što bi moglo ovisiti i o novim kadrovskim rješenjima na Pantovčaku kao i aktivaciji desnice. Znamo da je nerijetko javno napadala Vladu, pitanje je koliko će joj to sada biti komforno s obzirom da je izgledno da će ponuđenu HDZ-ovu podršku i prihvatiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.