REAKCIJE Premijer Kosova otvoreno

Haradinaj: Kosovu se prijeti iz RS, ovakve scene podsjećaju na krvoločni sentiment Miloševića

BETA
10.01.2019 22:56

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zatražio je danas od predstavnika Evropske unije da reagiraju na povike i pozive za osvetom i zauzimanjem Kosova, koji su se čuli na paradi u Banjoj Luci povodom neustavnog dana RS.

Haradinaj je ocijenio da se radi o pokušajima destabilizacije cijelog Balkana i da se provokacije Srbije prema Kosovu sada nastavljaju "putem satelita" koji se zove Republika Srpska, piše Beta.

- Na žalost Srbija aktivno odbija integracije u prihvaćanje evropskih vrijednosti. U Banjoj Luci u jedinicama s jasnim paramilitarnim obilježjima u provokativnom maršu, koji ima za cilj destabilizaciju cijelog Balkana, pjevaju se pjesme o 'Kosovskim herojima', koje u svom tekstu pozivaju na osvetu i zauzimanje Kosova. Jedinicu i genocidnu pjesmu prate i pozivi protiv Evropske unije - napisao je Haradinaj na Facebooku.

Takve scene, prema njemu, vraćaju u vrijeme "aparature" Slobodana Miloševića. "Ovakve scene podsjećaju na krvoločni sentiment Miloševića i vrše se ispred marionete premijerke Srbije i također marionete ruskog ministra obrane Aleksandra Vulina", naveo je Haradinaj.

Oštro je kritizirao nedostatak reakcije EU u vezi s takvim ponašanjem Srba ističući da EU reagira i vrši pritiske samo kada su u pitanju legitimne mjere koje donosi Republika Kosovo, dok u ovom slučaju zatvara oči pred scenom koja poziva na rat i genocid. 

NA VRH