MAKEDONIJA Premijer postigao dogovor

Zaev osigurao većinu za ustavne promjene

Antenam.net
11.01.2019 17:35

Zaev: Postigao dogovor s opozicijom

Foto: Agencije

Premijer Makedonije Zoran Zaev postigao je danas dogovor s opozicionim krilom Bese i osigurao dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amandmana.

Da je postignut dogovor da poslanici opozicione Bese Biljala Kasamija glasaju za ustavne izmjene, potvrdio je i portparol SDSM-a Kostadin Kostadinov, ali nije iznio detalje, prenosi Antenam.net.

Prema informacijama medija iz parlamenta, očekuje se da plenarna sjednica, na kojoj će biti usvojeni ustavni amandmani kojima se mijenja ime države u Sjeverna Makedonija, koja je već nekoliko puta odgađana, bude održana danas.

Početak te sjednice je jučer i danas nekoliko puta odlagan da bi Zaev mogao da prije početka osigura dvotrećinsku većinu za izmjene Ustava Makedonije koje su predviđene dogovorom s Grčkom o rješavanju višedecenijskog spora oko imena.

Prema nezvaničnim informacijama, zahtjevi Bese Biljala Kasamija koji su postavljeni kao uvjet da dva njena poslanika glasaju za ustavne izmjene će, najvjerovatnije, biti dio nekog budućeg zakona, ali ne i Ustava.

Stranka s čija dva poslanika Vlada ima potrebnih 80 glasova za podršku ustavnim promjenama traži da u pasošima etničkih Albanaca kod državljanstva ne stoji dodatak "makedonsko" ispred "građanin Sjeverne Makedonije", što je Zaev jučer odbacio, ali je ostavio mogućnost da se razgovara o tehničkim formulacijama.

NA VRH