PORUKE

Priština čestita Skoplju: Ključna uloga Albanaca

Predsjednik skupštine Kadri Veselji ocijenio da će ova odluka Sobranja ubrzati proces učlanjenja u NATO svih zemalja regiona

Hašim Tači. Arhiv

b92.net

11.1.2019

Politički lideri u Prištini čestitali su Skoplju i premijeru Zoranu Zaevu usvajanje ustavnih izmjena o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. 

Iz Prištine ističu zasluge albanskih poslanika u Sobranju za donošenje te odluke.

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Tachi) je na Twitteru napisao da je Makedonija napravila veliki korak naprijed, otvarajući perspektivu političkoj stabilnosti, nastavku reformi i integraciji zemlje u sjevernoatlanske institucije.

- Njihova odluka nije bila nimalo laka, ni populistička, ali je bila pravedna odluka koja prevazilazi partijske interese za državu i njene građane. 2019. godina treba biti godina velikih odluka i za Kosovo, godina kada će se okončati vjekovni konflikt između Kosova i Srbije, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma - napisao je Tači na Twitteru.

Predsjednik skupštine Kadri Veselji je ocijenio da će ova odluka Sobranja ubrzati proces učlanjenja u NATO svih zemalja regiona i zahvalio se albanskim poslanicima koji su dali značajan doprinos u donošenju ove odluke.

- Ova odluka daje zeleno svjetlo integracijama ove prijateljske države i ubrzava, ne samo njeno učlanjenje u NATO, nego i svih zemalja regiona. Ovim glasom se osigurava mir u cijelom regionu. Velika zasluga i zahvalnost pripada albanskim poslanicima koji su unaprijedili ovaj proces - napisao je Veselji.

Kao veliki korak za Makedoniju ovu odluku je ocijenio i premijer Ramuš Haradinaj (Ramush), koji je čestitao premijeru Zoranu Zaevu na prozapadnoj viziji i Albancima u Makedoniji, koji su imali ključnu ulogu u ovim promenama.

On je dodao da je ovaj značajan događaj za Zapadni Balkan, nada da naš region ide ka trajnom miru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.