REAGIRANJA Hrvatski premijer

Plenković o Čovićevom slavljenju Karadžićeve tvorevine: On sam donosi svoje odluke

Osvrnuo se i na predstojeće izbore za Evropski parlament

Jutarnji.hr
12.01.2019 14:41

Čović i Plenković

Foto: Večernji.hr

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Splitu komentirao aktuelne teme, a novinari su ga na početku pitali o učestvovanju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na slavlju dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. 

- HDZ BiH je neovisan o nama, gospodin Čović donosi svoje odluke i procjene o pojedinim pitanjima, u Banjoj Luci nije bio prvi put, bio je već nekoliko puta, tu temu ostavljam njemu i HDZ-u BiH da je komentira. S našeg aspekta je važno da nismo imali obavijest da će tamo biti naš ambasador u BiH, gospodin Del Vechio, koji se prije svega trebao konsultirati sa Zagrebom ako je imao planiran sastanak s gospodinom Dodikom. Taj dan nije trebao biti ondje, a s iskustvom ambasadora, to mu je bila već peta šansa da na taj datum ide tamo, a prije toga nije bio nijednom. Malo je neobično da je na kraju mandata došao u ovakvu situaciju, uskoro idemo s imenovanjem novog ambasadora - rekao je Plenković.

Na ponovljeno pitanje o Čovićevom slavljenju osnivanja Karadžićeve tvorevine, Plenković je uzvratio da se šef HDZ-a BiH o tome već očitovao.

- Ono što je izrazito važno je da je stav Republike Hrvatske prema BiH dobronamjeran, prijateljski, to govorim kao premijer, ranije zastupnik i eurozastupnik, mi smo apsolutno najviše podržavali evropski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti konstitutivnih naroda - rekao je Plenković, ponovo se zalažući za izmjene Izbornog zakona, navodeći da ovaj trenutni omogućava ''izigravanje Dejtonsko-pariskog sporazuma i Ustava BiH na način da dovodi Hrvate u neravnopravan položaj''.

Na pitanje o kandidaturi hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović-Burić za glavnog sekretara Vijeća Evrope i nagađanjima da bi na njeno mjesto, u slučaju uspjeha kandidature, mogla doći Andreja Metelko-Zgombić, Plenković je odgovorio da glavni sekretar Ministarstva neće biti nova ministrica.

- Mislim da ministrica ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne funkcije glavnog sekretara Vijeća Evrope, o tome smo proteklih 8-9 mjeseci u Vladi razgovarali, imali smo vrlo kvalitetan program hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evrope. Taj hrvatski angažman, za razliku od pažnje koju su mediji tome posvetili, naišao je na pozitivan odaziv brojnih članica, zato smo odlučili da ona kao perfektan anglofon i frankofon bude kandidat. Vidjet ćemo, ako taj proces bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o njenom nasljedniku, ali sve to je u jako ranoj fazi - pojasnio je premijer.

Zatim se osvrnuo na predstojeće izbore za Evropski parlament.

- Izbori su 26. maja, Evropski parlament, ovaj aktuelni saziv, radi do 15. aprila, HDZ će imati daleko najjaču listu i uvjerljivo će pobijediti kao i na prethodnim izborima, već sam rekao da ćemo najmanje pet mandata osvojiti - izjavio je.

Najavio je i da će Vlada u ponedjeljak izvan snage staviti odluku o nabavci borbenih aviona te je ponovio da mu je žao što je došlo do ovakvog epiloga s Izraelom, ali da to ne mijenja temeljnu stratešku odluku da Hrvatska zadrži ratno zrakoplovstvo.

NA VRH