PORUKE

Zaev: Republika Sjeverna Makedonija postaje globalna država

Zaev: Nada se da će grčki parlament spoznati svoju ulogu. AFP

Avaz.ba

12.1.2019

Republika Sjeverna Makedonija postaje "globalna država" na međunarodnoj sceni, rame uz rame s evropskim vršnjacima, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev na prvoj konferenciji za novinare poslije usvajanja ustavnih izmjena u Parlamentu. 

On je izrazio očekivanje i da će grčki parlament spoznati svoju historijsku ulogu u ovom trenutku.

Rekao je i da će odluka o ustavnim promjenama koje predviđaju promjenu imena zemlje u Sjeverna Makedonija danas biti objavljena u ''Službenom glasniku'', a da će početkom iduće sedmice Grčka biti obaviještena da je Makedonija ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.

Zaev je rekao i da za ustavne amandmane nije potreban potpis predsjednika Đorđa Ivanova.

- Hvala Bogu, nije potreban potpis Ivanova - rekao je Zaev na pitanje novinara, navodeći da je Parlament u petak, zajedno s ustavnim amandmanima, donio odluku o proglašenju tih amandmana, kao i o proglašenju ustavnog zakona.

- Razumijem gorčinu koja postoji kod građana, ali moramo to da ostavimo u prošlosti i ponosno da gledamo u budućnost. Otvorili smo perspektivu za novu Republiku Sjevernu Makedoniju, članicu evropske porodice. Postat ćemo punopravna članica u dvije najveće svjetske organizacije kao nezavisna i ponosna zemlja. Naše pristupanje u NATO je već u toku i bit će ubrzano - istakao je Zaev.

Kako je Zaev rekao, ovih dana s ''našim prijateljem Grčkom ćemo odbaciti izolaciju i nerazumijevanje i zajednički ćemo potvrditi ovo historijsko rješenje''.

- Uvjeren sam da će poslanici u grčkom parlamentu prepoznati njihovu veliku ulogu u ovom historijskom trenutku i da će naš prijatelj Grčka ratificirati Sporazum iz Prespe i biti prva država koja je potpisala protokol za ulaz Makedonije u NATO - kazao je Zaev.

On je, također, prokomentirao zahtjeve opozicionog VMRO-DPMNE za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, navodeći da vlast ozbiljno razmišlja o ovom zahtjevu opozicije.

- Mickoski traži izbore, ali moli se da vlast to ne prihvati - odgovorio je Zaev te je dodao da će ovo pitanje biti otvoreno u njegovoj partiji i nakon donošenja odluke javnost će biti obaviještena.

On je na konferenciji za novinare, koja je trajala duže od sat, otvorio i temu pomirenja makedonskog društva.

- Mladi moraju da se pomire i između VMRO i SDSM i među Albancima i Makedoncima - rekao je Zaev. 

Kako je objasnio, "nije nam potreban politički rat i zato šaljemo poruku mladima kako da se ponašaju jer je pomirenje zdravo i potrebno Makedoniji".

- Ima slučajeva gdje brat s bratom ne priča upravo zbog politike. Neophodno je da se pomirimo - zaključio je Zaev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.