KOSOVO

Nova odluka Prištine: Dio proizvoda iz Srbije i BiH oslobodili od stopostotno uvećane takse

Carinski službenici pregledali 95 posto uskladištene robe i utvrdili da je ona dostupna privrednim subjektima u periodu od godinu od dana ulaska u skladište

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova. Agencije

Agencije

15.1.2019

Vlasti u Prištini odlučile su osloboditi od stopostotno uvećane takse dio proizvoda iz Srbije i BiH.

Ova olakšica odnosi se na robu koja je na kosovski teritorij ušla prije nametanja tih mjera, 21. novembra prošle godine.

Iz prištinske vlade je saopćeno da je donijela odluku o izmjenama i dopunama odluke Vlade od 21. novembra prošle godine, kojom se, kako se navodi, uvećane takse "oslobađa roba porijeklom iz Srbije i BiH koja je uvezena do 21. novembra", odnosno koja je bila na carinskoj kontroli ili "unutrašnjoj obradi" u slučaju da bude puštena u slobodan promet.

Prema izvještaju kosovske carine od 21. novembra prošle godine, roba iz Srbije i BiH, nakon tog datuma, nije mogla ući u carinsko skladište bez uvećane takse, osim za određene strane firme koje imaju proizvodnju u tim zemljama.

Podsjeća se da je od 28. decembra prošle godine taksa u istom procentu povećana i za stranu robu koja dolazi iz Srbije i BiH.

Navodi se da su carinski službenici pregledali 95 posto uskladištene robe i da su utvrdili da je ona dostupna privrednim subjektima u periodu od godinu od dana ulaska u skladište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.