REAKCIJE

Vlada u Skoplju ne želi komentirati stav Vladimira Putina o članstvu Makedonije u NATO

Agencije

Avaz.ba

16.1.2019

Makedonska vlada ne želi da komentariše stav ruskog predsjednika Vladimira Putina o učlanjenju Makedonije u NATO, javlja lokalna televizija Sitel.

"Vlada Republike Makedonije posvećena je svom cilju, ka učlanjenju u EU i NATO i očekuje da se to postigne nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu", rekao je portparol Vlade Muamed Hodža na pitanje kako komentariše stav ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Prespanski sporazum postignut pod vanjskim pritiskom, prije svega SAD, i da se silom želi ugurati Makedonija u NATO.

Kako ističe Hodža, pozicija Vlade Makedonije u odnosu na učlanjenje u EU i NATO je poznata.

- Ne želimo da komentarišemo intervjue različitih ličnosti jer je Vlada posvećena ka realizaciji cilja, učlanjenja u NATO i EU - kazao je on.

Nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u makedonskom Sobranju, dodaje Hodža, očekuje se da sporazum bude ratificiran u grčkom parlamentu i time da bude iscrtan put Makedonije ka EU i NATO.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je, uoči dolaska u Srbiju, u intervjuu za Politiku i Večernje Novosti, da je prošle godine, radi, kako je rekao, forsiranog učlanjenja Makedonije u NATO, bio čak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promjene naziva te države.

Pri tome, kako kaže ruski predsjednik, "ignorirana je volja makedonskih glasača, referendum o promjeni naziva države je propao, ali se vanjski pritisak nastavio".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.