SJEĆANJE

Skot: Tužno da niko još nije odgovarao za paljenje Ambasade SAD u Beogradu

Apelacioni sud pravomoćno je oslobodio sedmoricu optuženih da su sa NN osobama, poslije mitinga "Kosovo je Srbija"

Skot: Izgubljen život i skoro milion dolara štete. Arhiv

Avaz.ba

18.1.2019

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot (Kyle Scott) izrazio je danas žaljenje što još niko nije odgovarao niti je kažnjen za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu.

- Više od decenije nakon što je zapaljena zgrada Ambasade SAD u Srbiji, jednog života koji je izgubljen u tom požaru i skoro milion dolara štete, još niko nije odgovarao niti je kažnjen. Tužno - napisao je Skot na Twitteru.

Podsjećamo, Apelacioni sud u Beogradu pravomoćno je oslobodio sedmoricu optuženih da su sa NN osobama, poslije mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine u Beogradu, kamenjem gađali Američku ambasadu, u kojoj je potom izbio požar, a jedan mladić izgorio. 

Ovom odlukom, koja je jučer objavljena na internet-stranici Suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih - Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas bili osuđeni na uvjetne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci.

Drugoj trojici optuženih, Đorđu Tominu, Nikoli Kosanoviću i Filipu Backoviću potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda iz novembra 2017. godine. Svi su oslobođeni optužbe za krivično djelo teško djelo protiv opće sigurnosti, jer Tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.