ODLUKE

Makedonski ostaje jedini službeni jezik na cijelom teritoriju zemlje

Agencije

Fena

18.1.2019

Makedonski jezik s ćirilicom ostaje jedini službeni jezik na cijelom teritoriju zemlje, kao i u međunarodnim odnosima, objavila je makedonska vlada. 

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, ističu u vladi, nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu tog zakona.

Makedonska vlada napominje da u općinama gdje manjinske zajednice nisu zastupljene s više od 20 posto građana, neće biti primjene zakona, niti novih zapošljavanja.

Zakon o upotrebi jezika stupio je na snagu prošle sedmice, a najviše negodovanja se pojavilo jer je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena s 20 i više posto.

Makedonska opozicija s VMRO-DPMNE na čelu smatra da se ovim zakonom omogućuje Albancima da na cijeloj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost s 20 i više posto prisutna samo u sjeverozapadnim dijelovima zemlje, prenose srbijanski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.