BALKAN

Vulin: Rusija podržava svako rješenje u vezi sa Kosovom

Odgovarajući na pitanje o vraćanju vojnog roka, on ističe da je to vrlo kompleksna stvar i da treba detaljno procijeniti

Vulin je istakao da Evropa vodi politiku dvostrukih standarda. Arhiv

Srna

20.1.2019

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je ruski predsjednik Vladimir Putin uputio veoma jasnu, diplomatsku i političku poruku da Rusija podržava svako rješenje u vezi sa Kosovom koje Srbija postigne.

- Dakle, ono što odgovara Srbiji, odgovarat će i Rusiji. To je od velikog značaja za nas, da imamo podršku tako velike zemlje i njenog lidera - rekao je Vulin za "Radio Beograd".

Putin je, kaže Vulin, u toj poruci rekao da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi i da, ukoliko neko misli da se može bez te rezolucije rješavati pitanje Kosova, taj to radi na silu.

On podsjeća da u Rezoluciji 1244 ima dijelova koji su pozitivni za Srbiju, ali i onih koji su teški.

Vulin je istakao da Evropa vodi politiku dvostrukih standarda, što dokazuje i primjer uvođenja taksi iz Prištine, na šta je Evropa prvo šutjela, a potom "stidljivo reagirala".

On kaže da EU ima mogućnosti da reagira na ozbiljniji način i kaže Prištini da sa ovakvim ponašanjem evropska perspektiva ne postoji.

Vulin primjećuje i da cijela Evropa ćuti dok se pravi velika Albanija i dodaje da je "igranje sa tim" jako opasno.

Kada je riječ o vojsci Kosova, Vulin smatra da nije pitanje čija je vojska jača, već je sporna namjera - pokazivanje da se spremaju za nekakav sukob koji Srbija ne želi.

Srbi ne treba nikad i ni na koji način da pristanu na ucjene i postanu dio te formacije, jer svako ko uđe u tu formaciju mora da zna da će jednog dana biti upotrebljen protiv svoje braće, svojih komšija, svojih sunarodnika, ni protiv drugog - upozorava Vulin.  

Odgovarajući na pitanje o vraćanju vojnog roka, Vulin ističe da je to vrlo kompleksna stvar i da treba detaljno procijeniti koji su pozitivni, a koji negativni efekti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.