BEOGRAD

Republički izbori u Srbiji u martu ili aprilu?

Ukoliko premijerka Ana Brnabić bude na drugoj poziciji u vlasti, najviše šansi za njenog nasljednika na ovoj funkciji ima Siniša Mali

Srbija: Vlada do formiranja nove je samo tehnička. Press

Srna

21.1.2019

Republički izbori u Srbiji mogli bi da budu održani posljednje nedjelje u martu ili 14. aprila, saznaje "Blic".

- Ukoliko se glasa 31. marta, to znači da izbori moraju biti raspisani već u februaru i u tom slučaju bi to bili prijevremeni parlamentarni izbori. I za 14. april bi izbori morali da budu raspisani najmanje 45 dana ranije - prenosi list.

Kao najizglednija promjena u sastavu Vlade, za koju je sasvim sigurno da će glavna stranka i dalje biti SNS, spominje se mjesto premijera.

Tako bi, ukoliko premijerka Ana Brnabić bude na drugoj poziciji u vlasti, prema navodima "Blica", najviše šansi za njenog nasljednika na ovoj funkciji imao Siniša Mali, nekadašnji gradonačelnik Beograda i trenutno ministar finansija.

Iako formalno-pravno ne postoji kao kategorija "izborna godina", niti je tako definirana, činjenica je da Vlada i parlament praktično ulaze u izbornu godinu, odnosno u četvrtu godinu mandata, podsjeća list.

- Raspisivanjem izbora, Vlada do formiranja nove je samo tehnička, a tako i ne može da se odlučuje o vitalnim stvarima. Isto je i sa parlamentom, koji ne može da usvaja zakone. Time Srbija ne bježi od dogovora i rješenja kosovskog pitanja, ali dobija se vrijeme za možda bolje pozicioniranje i smanjuje se pritisak na Srbiju i njenu vlast -  piše "Blic".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.