PRIŠTINA

Završen sastanak s američkim ambasadorom o taksama na robu iz BiH i Srbije

Rezultati sastanka još nisu poznati javnosti

S. N.

22.1.2019

Sastanak između američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta (Philip Kosnett), kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja (Ramush) i predsjedavajućeg kosovske skupštine Kadrija Veseljija o odluci kosovske vlade da uvede takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine završen je, ali rezultati sastanka još nisu poznati javnosti, javlja Kossev.

Sastanak je počeo u 12 sati u zgradi Skupštine Kosova i završen nakon nešto više od sat. Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku, a nakon završetka, prvi je iz zgrade izašao američki ambasador, koji je odbio dati izjavu medijima.

Nakon ambasadora zgradu kosovske skupštine napustio je i kosovski premijer.

Današnji sastanak bio je „izuzetno konstruktivan“ i na njemu se razgovaralo o „izazovima“ sa kojima će se Kosovo suočiti ove godine, saopćio je Veselji na svom FFacebook profilu.

- Radit ćemo zajedno da odluke kosovskih institucija o važnim procesima budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim patnerima - naveo je Veselji dodavši da je „Kosovo odlučno da zadrži svoje strateško partnerstvo sa SAD zauvijek i to se nikada neće promijeniti“.

Portal kosovskog dnevnog lista Zeri javlja da je ambasador SAD tokom sastanka insitirao da se takse na robu iz BiH i Srbije ukinu.

Odmah nakon ovog sastanak, tačnije u 14 sati, počela je redovna sjednica kosovske vlade. Nije objavljen dnevni red sjednice.

Sastanak je, inače, inicirao predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, u čijem je kabinetu sastanak i održan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.