INICIJATIVE

Bugarska ukida prodaju svog pasoša

U dosadašnjem zakonu, bugarski državljanin može biti svako ko u tu zemlju uloži najmanje 500.000 eura u prvoj godini investiranja, a u narednoj makar udvostruči taj iznos.

S. N.

23.1.2019

Ministarstvo pravde Bugarske predložilo je izmjene zakona o državljanstvu, kojim se predviđa i ukidanje odredbe kojom se investitorima daruje pasoš ove zemlje.

Odredba je ranije bila u zakonu da bi se stimulirali strani investitori. Bugarska je jedna od tri države Evropske unije u kojima je ovo pravilo postojalo.

Suočeno s rastućim kritikama, vijeće ministara Bugarske odlučilo se na izmjene zakona o državljanstvu, te pooštravanje kriterija prema kojima neko dobiva i pasoš ove zemlje.

U dosadašnjem zakonu, bugarski državljanin može biti svako ko u tu zemlju uloži najmanje 500.000 eura u prvoj godini investiranja, a u narednoj makar udvostruči taj iznos. Prema novom prijedlogu koji će vijeće ministara razmatrati 30. januara, ta mjera se briše.

Briše se i zahtjev da se za dobivanje pasoša moraju predati brojni papiri. Oni bi se ubuduće mogli predočiti samo u elektronskoj formi.

Također, svako ko želi bugarsko državljanstvo, mora govoriti i taj jezik, ali i predočiti dokaze da ima stabilan izvor prihoda.

Najavljuje se i da bi Agencija za Bugare u dijaspori mogla biti ugašena. Ovo tijelo je u više navrata u proteklim godinama bilo je u žiži niza korupcijskih skandala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.