KOSOVO

Haradinaj: Takse na proizvode iz BiH i Srbije mogu se ukinuti samo ekonomskim sporazumom

Tokom susreta s privrednicima u Peći rekao da ne očekuje da će takse ostati zauvijek

Ramuš Haradinaj. Agencije

Agencije

25.1.2019

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i evropski diplomati su saglasni u tome da treba stvoriti mogućnosti da se ekonomskim sporazumom dođe do ukidanja takse za proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ponuđeno je da postizanje sporazuma predvodi komesar EU za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn). Takav prijedlog Han je predočio predsjednicima Kosova i Srbije Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću u Davosu. 

- Dvojicu predsjednika sam u detaljima informirao o prijedlogu i u roku od nekoliko dana očekujem pozitivan odgovor - rekao je Han. 

Kazao je da razumije prepreke s kojima se suočava Kosovo u odnosima sa Srbijom i da je njihovo rješavanje preduvjet da bi se otvorio put dijalogu u Brisleu, koji je Srbija uvjetovala ukidanjem takse.

Poslije sastanka koji su premijer i predsjednik kosovskog parlamenta imali s američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, Haradinaj je ublažio stav da neće biti ukidanja takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. Haradinaj je u četvrtak tokom susreta s privrednicima u Peći rekao da ne očekuje da će takse ostati zauvijek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.