REGION

Tači pisao Trampu: Pozvao ga da posjeti Kosovo i obećao da će završiti posao

Uvjerio američkog predsjednika da je voljan napraviti neophodne kompromise u cilju postizanja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma

Hašim Tači. Arhiv

B92

29.1.2019

Kosovski predsjednik Hašim Tači je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) izrazio spremnost za kompromisni dogovor u dijalogu s Beogradom.  

Tači ga je pozvao da posjeti Kosovo.

Kako prenose prištinski mediji, u pismu koje je Trampu uputio ranije ovog mjeseca Tači je obećao da će završiti posao i pozvati građane da, kako je to šef SAD tražio, govore jednim glasom tokom dijaloga i suzdržati se od akcija koje bi iskomplicirale aktuelnu situaciju.

Prištinska "Koha" piše da je Tači uvjerio Trampa da je voljan napraviti neophodne kompromise u cilju postizanja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji bi, kako se navodi, uključivao sva otvorena pitanja i okončao sukob s Beogradom koji traje duže od jednog stoljeća.

Pozivajući se na razgovor koji su imali u Parizu, tokom obilježavanja stoljeća od kraja Prvog svjetskog rata, Tači je naveo da je saglasan s Trampom da je blizu rješenje svih otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

- Postignuti sporazum neće biti privremeni mir ili zamrznuti konflikt. Mi pokušavamo da izađemo iz ovog kruga i postignemo konačni sporazum o uzajamnom priznanju, odricanju od sukoba i članstvu Kosova u UN - naveo je Tači.

Ocijenio je da je riječ o historijskom postignuću, koje zahtijeva maksimalnu angažiranost obiju strana.

Istovremeno, Tači je izrazio oduševljenje zbog mogućnosti da, kako kaže, sarađuje s Trampom i mnogim zajedničkim prijateljima u Sjedinjenim Američkim Državama, a povodom, kako je naveo, ove diplomatske inicijative.

- I, kao što ste s velikodušnošću predložili, nema boljeg načina da proslavimo naš uspjeh nego da vam se pridružimo u Bijeloj kući, gdje se mir i historija stvaraju zajedno - naveo je Tači, koji je pozvao Trampa da posjeti Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.