KOSOVO

Haradinaj spreman privremeno ukinuti tarife, ali...

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Ivica Dačić, u ime institucija Srbije, moraju se javno obavezati da neće više provoditi nikakve aktivnosti protiv Kosova

S. N.

30.1.2019

Tarife od 100 posto na svu robu koja se na Kosovo uvozi iz Bosne i Hercegovine i Srbije bit će ukinute samo onda kada zvanični Beograd (i Sarajevo) priznaju Kosovo kao nezavisnu državu - detalj je iz pisma, koje je premijer Ramuš Haradinaj (Ramush) uputio Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, te Evropskoj uniji.

Haradinaj je u pismu zatražio organiziranje međunarodne konferencije o Kosovu, čiji bi rezultat bila puna normalizacija odnosa sa Srbijom.

Ona bi trebala trajati dvije sedmice i rezultirati međunarodnim priznanjem Kosova, njegovim ulaskom u Ujedinjene narode, te druge međunarodne institucije, poput Interpola, nakon čega bi tarife bile ukinute.

- One su naš odgovor na stalno kršenje odredbi CEFTA-e i agresije koju doživljavamo i koja za cilj ima nanošenje štete Kosovu kao državi - objasnio je Haradinaj.

U pismu upućenom tzv. Quinti te EU, Haradinaj apelira da se konferencija sazove "što je prije moguće".

- Jedna od njenih tema ni u kom slučaju nije i ne može biti razmjena teritorija i/ili podjela Kosova. Također, nikakve izvršne ovlasti Zajednici srpskih općina na Kosovu neće se niti se mogu dati. Svako drugačije rješenje po ovim pitanjima bilo bi u direktnoj suprotnosti s Ustavom Kosova - napisao je Haradinaj.

Naveo je i da EU treba konačno odobriti bezvizni režim Kosovu.

Također, svi energetski sporazumi Srbije i Kosova moraju biti u cijelosti provedeni prije nego konferencija počne.

On je naglasio da je Kosovo spremno privremeno ukinuti tarife, kao gest dobre volje, dok traje konferencija. Ukoliko ona ne uspije, tarife će biti vraćene. Haradinaj je zatražio i da Srbija ukine sve netarifne barijere za njenu robu, vozila i ljude koje su uvedene. Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Ivica Dačić, u ime institucija Srbije, moraju se javno obavezati da neće više provoditi nikakve aktivnosti protiv Kosova kao suverene države, jedan je od uvjeta premijera Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.