PRIŠTINA

Završen sastanak Kosneta s Haradinajem, Tačijem i Veseljijem: Rok za suspenziju taksi kraj iduće sedmice

Kako prenose prištinski mediji, razgovor je bio "težak" i protekao je u "ozbiljnom tonu"

Sastanak održan u Prištini. Arhiv

Avaz.ba

31.1.2019

Američki ambasador Filip Kosnet sastao se danas u Prištini s predstavnicima vlasti Ramušem Haradinajem, Hašimom Tačijem, predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem i zamjenikom premijera Fatmirom Ljimajem u zgradi Predsjedništva Kosova, prenosi Telegraf.

Sastanak se, prema pisanju prištinskih medija, završio poslije sat, nakon čega je američki ambasador napustio zgradu Predsjedništva, dok su predstavnici vlasti u Prištini ostali u zgradi. 

Poslije susreta s američkim ambasadorom, Haradinaj i Ljimaj su se sastali sa Bedžetom Pacolijem, ministrom vanjskih poslova Kosova.

Inače, sastanak je uslijedio nakon odbijanja Ramuša Haradinaja da povuče takse na robu iz Srbije i BiH, čak i poslije sugeriranja SAD i EU da se to što prije mora učiniti, Kosovo nije povuklo svoju odluku. 

Kako prenosi prištinska Bota sot, razgovor Boltona i Haradinaja bio je "težak" i protekao je u "ozbiljnom tonu". 

To je, kako se navodi, uznemirilo lidere stranaka koje čine vladajuću koaliciju, koji su se odmah nakon toga našli na vanrednom sastanku i dogovorili da Haradinajeva vlada dobije dva dana da pronađe zajedničko rješenje za prevazilaženje novonastale situacije. 

Pozivajući se na svoje izvore, Bota sot piše da će nametnute takse biti suspendirane najkasnije naredne sedmice.

Internet-stranica Metro piše, prenosi Bota sot, da su lideri odredili i zadatke koje treba ispuniti kako ne bi došlo do narušavanja odnosa sa SAD.

Naredna sedmica bit će kraj tarifama nametnutim Srbiji, a odgovornost za to će snositi svi koalicioni partneri, a ne samo Haradinaj - piše Metro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.