REGION Kosovski premijer ostaje čvrsto pri stavu

Haradinaj protiv ukidanja taksi, čak i pod cijenu pada Vlade

Do rušenja koalicije moglo bi doći već narednih dana

Fena
31.01.2019 16:44

Ramuš Haradinaj

Foto: Arhiv

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ostaje čvrsto pri stavu da takse uvećane za 100 posto na robu iz Srbije i BiH neće biti ukinute, ne isključujući pritom mogućnost raspada vladajuće koalicije. 

Haradinaj je nakon niza sastanaka s američkim ambasadorom Filipom Kosnetom (Philip Cosnet) i vođama stranaka vladajuće koalicije u protekla dva dana te nakon više zahtjeva SAD da Priština ukine nametnute takse Srbiji i BiH ponovio kako je to suverena odluka Vlade Kosova.

To bi, kako je naglasio, moglo dovesti do rušenja vladajuće koalicije, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, prenose mediji.

Prema njegovim riječima, do rušenja koalicije moglo bi doći već narednih dana.

- Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće u narednim sedmicama i danima, prvo je da se riješe neke važne stvari kao što je usvajanje proračuna - kazao je Haradinaj.

Ustvrdio je kako podržava nastavak dijaloga s Beogradom, ali bez ikakvih uvjeta, posebno ako je riječ o nekim, kako kaže, državnim odlukama.

Kosovski premijer također je spomenuo kako je s koalicijskim partnerima razgovarao o svim izazovima s kojima se Priština suočava u ovom trenutku, istaknuvši pritom kako velike poteškoće Kosovu stvara uvjerenje da takse koče nastavak dijaloga.

Potvrdio je da američki ambasador traži ukidanje taksi i dodao da je to stalni zahtjev koji smatra neprihvatljivim.

NA VRH