REGION

Makedonija uskoro potpisuje protokol o pristupanju NATO savezu

Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, makedonski ministar odbrane Radmila Sekjerinska prvi put će učestvovati na ministarskom sastanku zemalja članica

NATO: Makedonija uskoro pristupa savezu. Arhiv

Srna

1.2.2019

Makedonija će u srijedu, 6. februara, potpisati protokol o pristupanju NATO u sjedištu Alijanse u Briselu, prenosi makedonska televizija "Telma". 

Tokom svečanosti makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov će protokol o pristupanju potpisati u prisustvu ambasadora zemalja članica NATO-a.

Tekst je prošlog ponedjeljka usvojen u takozvanoj tihoj proceduri.

Nakon potpisivanja protokola, ovaj dokument treba biti ratificiran u nacionalnim parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a.

Očekuje se da Grčka bude prva zemlja koja će 8. februara ratificirati protokol o pristupanju Makedonije.

Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, makedonski ministar odbrane Radmila Sekjerinska prvi put će učestvovati na ministarskom sastanku zemalja članica Alijanse 13. februara, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravna članica.

NATO je odobrio pristupni protokol za Sjevernu Makedoniju, nekoliko sedmica nakon što su Skoplje i Atina riješili višedecenijski spor oko naziva Makedonija, čime je otvoren put za članstvo Skoplja u Alijansu.

Grčka je najavila da će biti prva zemlja koja će potpisati protokol, čime se aktivira izmjena naziva i otvara put za članstvo u Alijansi. Sjeverna Makedonija bit će 30. članica Alijanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.