LJUBLJANA Slovenski ministar vanjskih poslova

Miro Cerar: S posjetom Zagrebu ne treba žuriti

Najprije mora doći do pomaka na drugoj strani

Fena
02.02.2019 15:02

Miro Cerar

Foto: Printscreen

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da on i premijer Marjan Šarec imaju poziv da posjete Hrvatsku, ali da smatra kako s time ne treba žuriti dok Hrvatska ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rješenja za granični spor.

- To će na kraju biti odluka predsjednika Vlade, no obojica smatramo da s posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna poštivati vladavinu prava - rekao je Cerar u razgovoru za ljubljansko "Delo", prenosi "Hina".

Naglasio je da najprije mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takva posjeta imala smisla, ističući kako Ljubljana ima poziv na sastanke i s hrvatskim premijerom i s ministricom vanjskih poslova.

Cerar je rekao da, bez obzira na to, postoji normalna komunikacija na osobnoj razni prilikom sastanaka u Briselu i na međunarodnim skupovima.

- Normalno komuniciramo, no kad se stvari prenesu na službenu razinu, koja ima simboličko a time i veliko stvarno značenje, onda mislim da Hrvatska mora shvatiti kako je dužna najprije napraviti korak u pravom smjeru - kazao je slovenski ministar i bivši predsjednik vlade, za čijeg je mandata Slovenija Hrvatsku tužila Sudu EU u Luksemburgu.

Cerar je kazao da se kao premijer trudio da odličnu saradnju na nekim područjima kao što su turizam, ekonomska razmjena i malogranična saradnja ne pokvare lošiji politički odnosi zbog graničnog prijepora, no da je Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja praktički Sloveniji postavila ultimatum.

- Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske, koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo išli s tužbom na Sud EU u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud jasno procijeniti da Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU - kazao je Cerar.

NA VRH