STAVOVI Poznati glumac o aktuelnim dešavanjima

Miki Manojlović: Protesti u Srbiji su uzaludni

Ne želim ništa mnogo reći, ali: opozicija sada, ona nema program, smatra on

Avaz.ba
02.02.2019 17:33

Srbijanski glumac Miki Manojlović kazao je da su protesti koji su u Srbiji počeli prije osam sedmica uzaludni jer opozicija nema program.

On je istakao i da su glumci neminovno uključeni u politiku, ilustrirajući to i svojim aktuelnim angažmanom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Ne želim ništa mnogo reći, ali: opozicija sada, ona nema program. Tako da je njihov protest uzaludan - rekao je Miki Manojlović za Deutsche Welle.

Uz konstataciju da su glumci neminovno uključeni u politiku, istaknuo je i da ih političke stranke iskorištavaju.

- Naravno da smo i mi politički umiješani. Evo, dok se te stvari (protesti) događaju u Beogradu, ja u Zagrebu igram "Kralja Leara" u Hrvatskom narodnom kazalištu. I to je politika. Otvaranje HNK u trenutku kada je desnica jaka - rekao je Manojlović.

Za politiku su, prema njegovim riječima, potrebni mnogi talenti, "a glumci, ako su inteligentni - a ima i takvih, ne mnogo, ali ih ima - su prije svega senzibilni, oni vide kada se nešto događa."

No, dodao je i da glumci politički djeluju nezrelo.

- Glumci su na početku prepoznatljivi i zato su svi bili iskorišteni... Sve stranke su iskoristile umjetnike - ocijenio je on. 

Podsjetimo, braća Sergej i Branislav Trifunović, te Nikola Kojo, trojica srbijanskih glumaca, aktivno sudjeluju u protestima koji su se posljednjih sedmica iz Beograda proširili na dvadesetak gradova u Srbiji
NA VRH