SRBIJA

Deveti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Počeo u 18 sati kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta

Beograd: Deveti protest. Screenshot

B92.net

2.2.2019

Deveti po redu protest "Jedan od pet miliona" počeo je u 18 sati kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na početku protesta govorit će profesorica Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković i umjetnik Marko Šelić Marčelo. 

Poslije skupa najavljena je i protestna šetnja centrom Beograda, do zgrade Predsjedništva, zatim do Radio-televizije Srbije i zgrade "Politike". Velika grupa studenata Fakulteta političkih nauka prethodno je sa Voždovca stigla do Platoa. A pridružila im se i kolona studenata Fakulteta Dramskih umjetnosti koji su stigli sa Novog Beograda. Protesti se proteklih dana održavaju i u više drugih gradova Srbije.

Okupljeni duvaju u pištaljke i nose transparente na kojima piše "Srušio se Savamalu, al ti ne dam štalu", "Našu dedovinu krčmiti nećete", "Uništili ste najveću fabriku na otvorenom", "Pošta - poštarima, stranke političarima", "Ne trebaju nam Pupsovci, trebaju nam stručnjaci".

Na protestu su i predstavnici lijevog bloka koji nose crvene zastave i transparent "Dole Vučić, dole kapitalizam", a tu su i malinari koji su istakli table sa imenima gradova iz kojih dolaze. Među okupljenima su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović...  

Organizatori protesta najavili su performans "Ostavi pismo Vučiću" tokom kojeg bi građani trebali da ostave poruke predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa objašnjenjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.