REGION

Slovenačka vlada želi "Mercator" izvući iz zagrljaja "Agrokora"

Neće postati državna firma

Slovenija: "Mercator" neće postati državna firma. Arhiv

Fena

2.2.2019

Slovenačka vlada nema ambicije da "Mercator" ponovo postane slovenačko državno preduzeće, ali ga želi izvući iz "zagrljaja" koncerna "Agrokor" koji se do sada pokazao kao loš vlasnik, kazao je u razgovoru za mariborski list "Večer" od subote slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek. 

- Želimo osigurati "Mercatoru" stabilniju poslovnu budućnost, stvoriti uvjete da dobije novog vlasnika koji će ga restrukturirati, no slovenačka država ga neće kupovati kako su ovih dana neki nagađali - kazao je Počivalšek.

Kad je 2014. preuzeo najveći slovenački trgovački lanac hrvatski koncern "Agrokor" bio je prezadužen, kasnije je postao i insolventan, a budući da je od stečaja spašen "zloglasnim" roll-up kreditom koji ga ugrožava mislimo da bi i "Novi Agrokor" nakon preustroja bio loš vlasnik, ustvrdio je slovenački ministar, dodavši da o mogućem izuzimanju "Mercatora" stalno razgovara s "Agrokorovim" vodstvom, ali i predstavnicima ruske "Sberbanke".

Prema riječima slovenačkog ministra, sada je pravi trenutak da se krene u akciju traženja novog vlasnika "Mercatora" koji u Sloveniji zapošljava desetak hiljada osoba i godišnje otkupi za pola milijarde proizvoda od slovenačkih dobavljača, posebno nakon što su predstavnici "Sberbanka" nedavno u Davosu najavili da žele uskoro prodati svoj vlasnički udio.

- Mislimo da je pravi trenutak za pomake oko vlasništva "Mercatora". Interesi budućih vlasnika novog "Agrokora" su različiti. "Sberbank" dopušta mogućnost da svoj udio proda odmah, ali i da zadrži vlasnički udio na srednji rok. A, prema našim informacijama, na hrvatskoj se strani grozničavo traže rješenja kako naprijed i mi tu vidimo priliku za izlazak "Mercatora" iz "Agrokorova zagrljaja" - kazao je slovenački ministar za mariborski list "Večer".

Iako je zanijekao navode slovenačkih medija posljednjih dana o navodnom vladinom pokušaju formiranja koncerna slovenačkih poduzeća, među njima i "Petrola", koji bi konkurirali za kupovinu "Mercatora", te naveo da slovenačka vlada vidi priliku u većem interesu finansijskih fondova iz inozemstva za taj pothvat, Počivalšek nije isključio da bi za djelomični ulog u "Mercatoru" mogao biti zainteresiran i slovenački kapital.

- Država neće kupovati "Mercator". No, registrirali smo dovoljno interesa poslovnih i finansijskih investitora koji su "Mercator" u stanju preuzeti, te ga restrukturirati, finansijski, poslovno i logistički. A u to hoće li se u tu operaciju uključiti neko slovenačko preduzeće ili ne, u to se kao ministar neću upuštati - kazao je Počivalšek za mariborski "Večer".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.