REGION Žele osigurati stabilniju poslovnu budućnost

Slovenačka vlada želi "Mercator" izvući iz zagrljaja "Agrokora"

Neće postati državna firma

Fena

Slovenija: "Mercator" neće postati državna firma

Foto: Arhiv


Slovenačka vlada nema ambicije da "Mercator" ponovo postane slovenačko državno preduzeće, ali ga želi izvući iz "zagrljaja" koncerna "Agrokor" koji se do sada pokazao kao loš vlasnik, kazao je u razgovoru za mariborski list "Večer" od subote slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek. 

- Želimo osigurati "Mercatoru" stabilniju poslovnu budućnost, stvoriti uvjete da dobije novog vlasnika koji će ga restrukturirati, no slovenačka država ga neće kupovati kako su ovih dana neki nagađali - kazao je Počivalšek.

Kad je 2014. preuzeo najveći slovenački trgovački lanac hrvatski koncern "Agrokor" bio je prezadužen, kasnije je postao i insolventan, a budući da je od stečaja spašen "zloglasnim" roll-up kreditom koji ga ugrožava mislimo da bi i "Novi Agrokor" nakon preustroja bio loš vlasnik, ustvrdio je slovenački ministar, dodavši da o mogućem izuzimanju "Mercatora" stalno razgovara s "Agrokorovim" vodstvom, ali i predstavnicima ruske "Sberbanke".

Prema riječima slovenačkog ministra, sada je pravi trenutak da se krene u akciju traženja novog vlasnika "Mercatora" koji u Sloveniji zapošljava desetak hiljada osoba i godišnje otkupi za pola milijarde proizvoda od slovenačkih dobavljača, posebno nakon što su predstavnici "Sberbanka" nedavno u Davosu najavili da žele uskoro prodati svoj vlasnički udio.

- Mislimo da je pravi trenutak za pomake oko vlasništva "Mercatora". Interesi budućih vlasnika novog "Agrokora" su različiti. "Sberbank" dopušta mogućnost da svoj udio proda odmah, ali i da zadrži vlasnički udio na srednji rok. A, prema našim informacijama, na hrvatskoj se strani grozničavo traže rješenja kako naprijed i mi tu vidimo priliku za izlazak "Mercatora" iz "Agrokorova zagrljaja" - kazao je slovenački ministar za mariborski list "Večer".

Iako je zanijekao navode slovenačkih medija posljednjih dana o navodnom vladinom pokušaju formiranja koncerna slovenačkih poduzeća, među njima i "Petrola", koji bi konkurirali za kupovinu "Mercatora", te naveo da slovenačka vlada vidi priliku u većem interesu finansijskih fondova iz inozemstva za taj pothvat, Počivalšek nije isključio da bi za djelomični ulog u "Mercatoru" mogao biti zainteresiran i slovenački kapital.

- Država neće kupovati "Mercator". No, registrirali smo dovoljno interesa poslovnih i finansijskih investitora koji su "Mercator" u stanju preuzeti, te ga restrukturirati, finansijski, poslovno i logistički. A u to hoće li se u tu operaciju uključiti neko slovenačko preduzeće ili ne, u to se kao ministar neću upuštati - kazao je Počivalšek za mariborski "Večer".

NA VRH

Podijeli članak na