ODLUKA U aprilu 2018. proglašen krivim

Šešelj se žalio na presudu za ratne zločine, Sud odbio zahtjev

Odgovoran je po osnovu govora održanog 1992. u Hrtkovcima kojim je poticao na deportacije, progone i druga nehumana djela

Avaz.ba
05.02.2019 16:46

Vojislav Šešelj

Foto: Arhiv

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Karmel Ađijus (Carmel) odbio je zahtjev ratnog zločinca Vojislava Šešelja da mu se odobri pravo na žalbu na pravomoćnu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. godine u selu Hrtkovci u Vojvodini, prenosi BIRN.

Ađijus je u svojoj odluci naveo da Šešelj u zahtjevu nije dokazao da su mu prekršena prava statutom Tribunala koji ne predviđa mogućnost žalbe na drugostepenu presudu.

Šešelj je u svom zahtjevu Ađijusu naveo da mu se mora odobriti pravo na žalbu s obzirom na to da je u prvostepenom postupku oslobođen krivice, dok je u drugostepenom postupku osuđen na deset godina zatvora. 

Šešelj je ovaj zahtjev prvo uputio Žalbenom vijeću, koje ga je proglasilo krivim, ali je odbijen, nakon čega je zatražio od Ađijusa pravo na žalbu.

U svom zahtjevu Mehanizmu, Šešelj je naveo da je pravo na žalbu na osuđujuću presudu “elementarno pravo”, koje se ne smije nikome osporiti. 

- Presuda izrečena od Mehanizma predstavlja pravni presedan. Nezamislivo je da osoba koja se proglasi krivom i osudi za zločin nema pravo da se žali na takvu odluku - rekao je Šešelj.

Šešelj smatra da Mehanizam nije smio donijeti konačnu presudu, te da se ona kojom je osuđen na deset godina zatvora trebala posmatrati kao “prvostepena odluka”. 

U aprilu 2018. Šešelj je proglašen krivim po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.

Odgovoran je po osnovu govora održanog 1992. godine u Hrtkovcima kojim je poticao na deportacije, progone i druga nehumana djela, poput zločina protiv čovječnosti, kao i za činjenje progona. 

Mehanizam je u aprilu ove godine zaključio da je Šešelj govorom koji je u Hrtkovcima održao 6. maja 1992. podstakao progon, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata. Prema pravomoćnoj presudi, Šešelj je tim govorom i “počinio” progon nad Hrvatima “kršenjem prava na sigurnost”.

Istom presudom Šešelj je oslobođen krivice za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, iako je Mehanizam kritizirao određene zaključke Prvostepenog vijeća, poput onog da u Zvorniku nije počinjen progon nesrpskog stanovništva. 

S obzirom na to da je njegov postupak trajao više od deset godina, trenutno se nalazi na slobodi u Srbiji.

NA VRH