STAVOVI

Promjene granica na Balkanu su opasne

Pokušaji mijenjanja granica izazvali su u prošlosti beskrajnu patnju. Zato mislim da takva razmišljanja ne samo što ne obećavaju mnogo uspjeha već su i krajnje opasna

Mihael Rot. DPA

S. N.

8.2.2019

Državni ministar za Evropu iz vlade Njemačke Mihael Rot (Michael Roth) ponovio je da se njegova zemlja protivi rješavanju spora između Srbije i Kosova mijenjanjem granica.

Kako je naveo, to bi bilo krajnje opasno i destabilizirajuće za cijeli region.

U intervjuu za Deitsche Welle na albanskom jeziku on je rekao da se od Albanije očekuje da iskoristi svoj utjecaj i spriječi destabilizaciju.

- Teritorijalni integritet zapadnog Balkana za nas je veoma važan. Pokušaji mijenjanja granica izazvali su u prošlosti beskrajnu patnju. Zato mislim da takva razmišljanja ne samo što ne obećavaju mnogo uspjeha, već su i krajnje opasna - rekao je Rot.

On je naglasio da je potreban "sveobuhvatni sporazum koji bi konačno uredio odnose, omogućio Srbiji i Kosovu da postanu članice EU i riješio sva otvorena tehnička pitanja".

- Očekujemo od Albanije da iskoristi svoj politički utjecaj i da se nastavi konstruktivno zalagati za stabilnost u regionu. To se posebno odnosi na pitanja koja se tiču normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. U interesu je same Albanije, kao dijela regiona, da pod svaku cijenu spriječi novu destabilizaciju zapadnog Balkana, koju bi promjena granica svakako izazvala - istakao je.

Njemački državni ministar je priznao da pojedine evropske zemlje i SAD drugačije gledaju na takav način rješavanja spora Beograda i Prištine, ali je ponovio da je stav Njemačke da "sporazum Kosova i Srbije treba ojačati stabilnost u obje zemlje i regionu".

- Ne vidim kako se to može postići promjenom granice. Štaviše, zapadni Balkan se ne bi smirio. Od susjednih zemalja stalno čujem da su zabrinute zbog te rasprave jer vide opasnost domino-efekta. Za proces ulaska u EU to svakako ne bi bilo od pomoći - zaključio je Rot.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.