FRAPANTNO

Vapaj žene kojoj je naređeno da napusti zemlju: Ako se vratim u Dubai, ubit će me

Porodica joj prijetila da će joj život pretvoriti u pakao jer je zatražila razvod, a iz zemlje je pobjegla na brzinu, ostavivši četvero djece

Hind Aboloki: Odbili zahtjev za azil

Avaz.ba

9.2.2019

Zbog porodičnog nasilja i čvrste odluke da se razvede od svog supruga, državljanka Ujedinjenih Arapskih Emirata Hind Aboloki (42) je iz Dubaija pobjegla i utočište našla u Skoplju, ali su joj makedonske vlasti odbile gostoprimstvo i naredile da dobrovoljno napusti Makedoniju ili će biti deportirana.

Porodica joj prijetila da će joj život pretvoriti u pakao jer je zatražila razvod, a iz zemlje je pobjegla na brzinu, ostavivši četvero djece.

U očaju, ona je u videoporuci preko društvenih mreža uputila apel za pomoć.

- Došla sam u Makedoniju bježeći iz Dubaija jer mi otac, stric i brat prijete da će mi od života napraviti pakao samo zato što sam zatražila razvod. Ne znam šta da radim. Oni su došli i tražili mi pasoš i ličnu kartu govoreći mi da mi više ne mogu vjerovati. Htjeli su da mi izbrišu identitet. Kada ti neko potraži pasoš i ličnu kartu, to znači da se nešto dešava, a ja nisam toliko naivna. Razmislila sam i pobjegla. Majka sam četvero djece - rekla je Hind Aboloki u videoporuci objavljenoj na YouTubeu.

Za njen slučaj, neobično brzu ažurnost državnih institucija i sudova, potpis ministra MUP-a, njihove čudne odluke i još čudnija obrazloženja, kao i posjetu bivšeg visokog funkcionera obavještajne službe, zainteresirao se Helsinški komitet i brojni mediji u Makedoniji.

Ostavljajući svoju djecu u Dubaiju, Hind Aboloki je s ličnom kartom prvo pobjegla u Bahrein, da bi na kraju završila u prihvatnom centru za strance u skopskoj općini Gazi Baba.

Svoju rodnu zemlju Hind je morala napustiti jer joj je njen suprug, kako saznaje skopski portal tribuna.mk, postavio cijelu listu zahtjeva. 

Od nje je tražio da prestane učiti, da ne pomišlja na posao, da stalno nosi hidžab, da se o djeci brine svaki dan, da u salon za ljepotu, na veselje ili svadbe smije da ide samo sa svojom majkom, da masažu, manikir i pedikir smije da radi samo u njihovoj kući, a dozvolio joj je da ima samo broj telefona koji joj je on dao, a prethodni mora uništiti.

Pravila koja joj je naložio tu se ne završavaju. Od nje traži da bude ista kao što su bili kada su se uzeli 26. 12. 1996. godine, zahtijeva da nadgleda izgradnju njihove nove kuće, ne smije da izlazi s prijateljima, bez dozvole ne smije da izlazi ni iz kuće, njene roditelje će posjećivati jednom sedmično samo jednim autom, i na kraju joj poručuje da se brine o njemu i da mu pakuje odjeću prije puta.

Ove naredbe i ograničenja bila su kap koja je prelila čašu, pa je Hind Aboloki na brzinu spakovala stvari i pobjegla iz Dubaija.

U oktobru prošle godine je iz Srbije ušla u Makedoniju, a 15. oktobra je u Skoplju zatražila azil navodeći da je žrtva porodičnog nasilja i da će se suočiti s ozbiljnom kaznom i smrću ukoliko se vrati u matičnu državu Ujedinjene Arapske Emirate.

Dvije sedmice kasnije MUP odbija njen zahtjev s obrazloženjem da nisu potvrđeni njeni navodi i smješta je u sentar u skopskom naselju Vizbegovo.

Njen advokat podnosi žalbu na odluku MUP, a upravni i viši upravni sud ekspresno potvrđuju rješenje policije.

U međuvremenu je Hind Aboloki prebačena u prihvatni centar za strance u općini Gazi Baba, gdje je u ponedjeljak dobila za nju šokantno obavještenje da u roku od 15 dana, najkasnije do 19. februara, dobrovoljno mora napustiti Makedoniju ili će u suprotnom biti deportirana.

Nju su u prihvatnom centru za strance posjetili predstavnici Helsinškog komiteta koji su uočili puno simptomatičnih stvari u postupku vezanom za njen predmet.

Činjenica je da su njen zahtjev za azil odbile dvije instance - upravni i viši upravni sud, ali je simptomatično i do sada neviđeno u našoj praksi da su oba suda u roku od mjesec i po donijele svoje odluke.


Doneseno je rješenje kojim se izriče mjera njenog zadržavanja u prihvatnom centru za strance jer se smatra da ona može predstavljati opasnost za javni red i nacionalnu sigurnost.

U rješenju ne postoji obrazloženje na kakav bi način ona mogla ugroziti nacionalnu sigurnost, niti da ima nekakav dosje.

- Iako je to diskreciono pravo, MUP i policija ne moraju da daju obrazloženje zašto se neka osoba smatra opasa za nacionalnu sigurnost, simptomatično je što se na ovo rješenje potpisao lično ministar MUP - izjavila je za televiziju Telma, Uranija Pirovska direktorica Helsinškog komiteta.

Njih čudi i činjenica što u prihvatnom centru za strance jedino za Hind postoje posebna pravila. Ona ne može primati posjete niti telefonski komunicirati.


- Ja do sada u drugim slučajevima po kojima smo postupali nisam srela da nekome bude limitirano pravo korištenja telefona ili posjete prijatelji. Meni je ovaj slučaj veoma sumnjiv. Smatram da postoje određeni utjecaji - rekla je Pirovska.

U makedonskoj javnosti su se proširile informacije da je porodica iz koje potiče Hind toliko utjecajna da su uspjeli izvršiti pritisak na makedonske vlasti da je što prije deportiraju nazad.

U nekoliko videoklipova na socijalnim mrežama Hind je rekla da će biti ubijena ako se vrati nazad u Emirate.

Zbog toga su mnoge organizacije za zaštitu prava ljudi uputile otvoreni apel vlastima da se ovoj ženi odobri azil u Makedoniji, a, kako saznaje skopski list "Sloboden pečat", Makedonsko udruženje mladih pravnika je preuzelo slučaj Hind.

U međuvremenu, njeni advokati su podnijeli predstavku - privremenu mjeru sudu u Strazburu da spriječi njenu deportaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.