KOSOVO

Haradinaj: Otvaranjem granica otvorit će se grobnice

Onaj ko pomjeri granice Kosova je naš neprijatelj - poručio je

Ramuš Haradinaj. Arhiva

S. N.

12.2.2019

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj (Ramush) upozorio je da su granice Kosova nepovredive.

- Ako otvorimo granice ovog Kosova, otvorit ćemo grobnice onih koje danas pamtimo, otvorit ćemo njihove rane i prouzrokovati im bol. Onaj ko pomjeri granice Kosova je naš neprijatelj - poručio je kosovski premijer.

Kako prenose kosovski mediji, Haradinaj je govorio na komemorativnom skupu u Dečanima, posvećenom palim borcima Oslobodilačke vojske Kosova.

On je i na tom skupu istakao da tarife na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije neće biti ukinute sve dok obje države ne priznaju Kosovo i njegove dokumente.

Haradinaj je kategorički protiv razmjene teritorija Srbije i Kosova, o čemu intenzivno razgovaraju Hašim Tači (Hashim Thaci), predsjednik Kosova, i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

No, takvu mogućnost ipak podržavaju SAD, neki od čelnika EU, kao i Rusija.

S druge strane je dio država EU, predvođenih Njemačkom.

Insistiranje Haradinaja da tarife od 100 posto na robu iz BiH i Srbije neće ukinuti dovelo je do izvjesnog zahlađenja odnosa između Prištine i Vašingtona. Stejt department je zatražio da se one makar suspendiraju na nekoliko mjeseci, kako bi formalno bio nastavljen dijalog Srbije i Kosova pod pokriviteljstvom EU. Ukoliko se to ne desi, SAD su najavile sankcije Kosovu. Da su ozbiljni u tome, odbili su Haradinaju početkom godine izdati vizu za službeni put u SAD, a početkom ove sedmice objavljeno je i da je komandant Nacionalne garde savezne američke države Ajova Timoti Or (Thimoty Ore) otkazao ranije planiranu posjetu Kosovske sigurnosne snage.

Nakon niza neuspješnih sastanaka čelnika vladajuće koalicije na Kosovu, sada se poziva parlament te države da reagira. Traži se da to tijelo ili suspendira tarife ili izvrši rekonstrukciju kosovske vlade.

Albanske političke partije podijeljene su kada su tarife u pitanju. S jedne strane je dio vladajuće koalicije i neke od opozicionih stranaka koje podržavaju takvu mogućnost, dok su s druge, ostatak vladajućih i opozicione stranke, predvođene Pokretom Samoopredjeljenje, koje se tome kategorički protive.

Svi oni odbacuju mogućnost vanrednih izbora na Kosovu.

Analitičari procjenjuju da bi vanredni izbori mogli dovesti do toga da Haradinajeva stranka Alijansa za budućnost Kosova i Samoopredjeljenje dobiju najveći broj glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.