FONDOVI Brisel pomaže širenje broadbanda u regionu

EU daje 30 miliona eura za internet na Balkanu

Evropska komisija svakodnevno radi i na dodatnim smanjenjima cijena, te ukidanju rominga unutar zapadnog Balkana i prema EU

S. N.

Marija Gabrijel

Foto: Arhiva


Evropska unija spremna je uložiti 30 miliona eura za širenje interneta na zapadnom Balkanu.

Komesarka za digitalno tržište Marija Gabrijel objavila je da se radi o nepovratnim sredstvima koja se troše u okviru projekata smanjenja roming cijena unutar našeg regiona, te prema EU.

Sredstva su odobrena u okviru Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF) i troše se za realizaciju širokomrežnog pojasa.

Gabrijel je, govoreći u Evropskom parlamentu, istakla da Unija snažno podržava aktivnosti šest država zapadnog Balkana na smanjenju cijena rominga, te što jeftiniji pristup i korištenje interneta. Naglasila je da ukidanje rominga, što je EU već učinila, jeste njen cilj i za države zapadnog Balkana. No, one nisu dio Unije, te taj proces može ići samo nakon dogovora telekom operatera i vlasti unutar regiona. Ipak, Gabrijel je pohvalila nekoliko telekom kompanija koje su samoinicijativno već značajno reducirale troškove rominga.

- Evropska komisija je u stalnom kontaktu s partnerima na zapadnom Balkanu, kako bi cijene rominga bile dodatno reducirane s krajnjim ciljem da se on ukine - poručila je Gabrijel.

Više o temi Marija Gabrijel

NA VRH

Podijeli članak na