VAŠINGTON Stiglo oštro pismo Vladi Kosova

SAD najavljuju oštrije sankcije Prištini zbog tarifa na robu iz BiH i Srbije

S. N.
12.02.2019 19:09

Metju Palmer

Foto: Agencije

Visoki zvaničnici Stejt departmenta uputili su oštro pismo vlastima Kosova.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer (Matthew), zamjenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Kuper (Cooper) i glavni direktor za evropska pitanja Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD Džon Ert (John Erath) pozvali su na neodložno ukidanje tarifa na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

U suprotnom, zaprijetili su novim, oštrijim sankcijama.

Mediji na Kosovu pismo su objavili u cijelosti.

- Kao što je predsjednik Tramp napisao u njegovom pismu iz decembra 2018. godine, ovo je prilika da se budućnost Kosova, kao stabilne, uspješne i sigurne zemlje, unaprijedi putem normalizacije odnosa sa Srbijom i poduzimanjem ključnog koraka ka integraciji u euroatlantske institucije. Otad smo izrazili našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući nametanje taksi na srbijanske i bosanske proizvode, mogle da ugroze ovaj cilj. Ove akcije podrivaju sposobnost Sjedinjenih Država da nastave sarađivati s vama na širokom spektru zajedničkih ciljeva.

Nakon što su naši zahtjevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo poduzeti korake da bismo pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše sigurnosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. Njegova posjeta je trebalo da se fokusira na bilateralnu sigurnosnu saradnju. S obzirom na problematičnu akciju koju je poduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dođe do takve posjete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih, također, treba ograničiti.

Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu živjeti onako kako izaberu, u miru. Borba Kosova za slobodu obuzela je maštu Amerikanaca. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založile u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Nevjerovatno je da poslije svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignorira naše savjete. SAD su spremne pomoći i podržati Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na međusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti proveden i koji donosi korist objema stranama. U posljednjih dvadeset godina ovaj cilj je bio neostvariv. Iako je to i dalje teško, ovo je put kojim treba poći kako bismo postigli sigurnu i prosperitetnu budućnost. Naša namjera je da osiguramo da Srbija i Kosovo djeluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo - poručili su visoki američki zvaničnici.

Pismo je upućeno predsjedniku, premijeru, ministrima, predsjedniku, te članovima rukovodstva Skupštine Kosova.

Oglasi

NA VRH