VAŠINGTON

SAD najavljuju oštrije sankcije Prištini zbog tarifa na robu iz BiH i Srbije

Metju Palmer. Agencije

S. N.

12.2.2019

Visoki zvaničnici Stejt departmenta uputili su oštro pismo vlastima Kosova.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer (Matthew), zamjenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Kuper (Cooper) i glavni direktor za evropska pitanja Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD Džon Ert (John Erath) pozvali su na neodložno ukidanje tarifa na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

U suprotnom, zaprijetili su novim, oštrijim sankcijama.

Mediji na Kosovu pismo su objavili u cijelosti.

- Kao što je predsjednik Tramp napisao u njegovom pismu iz decembra 2018. godine, ovo je prilika da se budućnost Kosova, kao stabilne, uspješne i sigurne zemlje, unaprijedi putem normalizacije odnosa sa Srbijom i poduzimanjem ključnog koraka ka integraciji u euroatlantske institucije. Otad smo izrazili našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući nametanje taksi na srbijanske i bosanske proizvode, mogle da ugroze ovaj cilj. Ove akcije podrivaju sposobnost Sjedinjenih Država da nastave sarađivati s vama na širokom spektru zajedničkih ciljeva.

Nakon što su naši zahtjevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo poduzeti korake da bismo pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše sigurnosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. Njegova posjeta je trebalo da se fokusira na bilateralnu sigurnosnu saradnju. S obzirom na problematičnu akciju koju je poduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dođe do takve posjete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih, također, treba ograničiti.

Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu živjeti onako kako izaberu, u miru. Borba Kosova za slobodu obuzela je maštu Amerikanaca. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založile u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Nevjerovatno je da poslije svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignorira naše savjete. SAD su spremne pomoći i podržati Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na međusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti proveden i koji donosi korist objema stranama. U posljednjih dvadeset godina ovaj cilj je bio neostvariv. Iako je to i dalje teško, ovo je put kojim treba poći kako bismo postigli sigurnu i prosperitetnu budućnost. Naša namjera je da osiguramo da Srbija i Kosovo djeluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo - poručili su visoki američki zvaničnici.

Pismo je upućeno predsjedniku, premijeru, ministrima, predsjedniku, te članovima rukovodstva Skupštine Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.