REAKCIJE

Božinović odbacio optužbe da hrvatska policija u BiH dovozi migrante

Istakao je kako su bosansko-hercegovačkim vlastima još u decembru 2017. ukazali na trendove povećanih tokova preko granice

Davor Božinović. Arhiv

Fena

20.2.2019

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović u srijedu je insinuacijama i lažnim optužbama nazvao tvrdnje Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, da hrvatska policija u BiH svakodnevno dovozi migrante.

Odbijam tu vrstu insinuacija, radi se o lažnim optužbama, kojima se želi skrenuti pažnja s glavnog pitanja. A to je kako su ti ljudi došli u Bihać i okolne općine i zašto baš tamo -  izjavio je Božinović novinarima u Istanbulu, gdje učestvuje na ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa o migracijama. 

Istakao je kako su bosansko-hercegovačkim vlastima još u decembru 2017. ukazali na trendove povećanih migrantskih tokova preko BiH te da moraju jače štititi granicu prema državama iz kojih im dolaze migranti. 

- Također jasno je u više navrata poručeno da niko ne računa da bi probleme mogao rješavati na način da migrante pusti da nelegalno ušetaju u Hrvatsku. To je nezakonito ponašanje i Hrvatska ne samo da ne dopušta ilegalne migracije već stalno jača policijske kapacitete kojima štiti granice i to ponajviše zbog ilegalnih migranata koji u našu zemlju nastoje ući iz Unsko-sanskog kantona, očito uz blagoslov mnogih koji bi ih od toga trebali odvraćati -  tvrdi Božinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.