MIŠLJENJA Bez kompromisa moguće destabiliziranje regiona

Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa

Predsjednik Kosova istakao kako je potrebno okončanje vjekovnog neprijateljstva i da je sada potvrđeno da će im SAD pomoći u tome

Avaz.ba
20.02.2019 22:21

Hašim Tači

Foto: Arhiv

Hašim Tači (Hashim Thachi), predsjednik Kosova izjavio da će, ako ove godine ne bude postignut sporazum Kosova i Srbije, doći do rizične faze odnosa, prenosi B92.

Kako je rekao, ti odnosi mogu da destabiliziraju cijeli region.

Poslednjih 12 mjeseci odnosi između Kosova i Srbije su pogoršani. Nemam nikakvu sumnju da ćemo, ako ove godine ne postignemo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u rizičnu zonu ovih odnosa koji mogu da destabiliziraju cijeli region - rekao je Tači na konferenciji "Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije", prenose agencije.

On je naveo da su iskustva iz posljednjih godinu dana "samo ojačala" njegovo "uvjerenje da je došlo vrijeme da se historijski sporazum između dvije države postigne".

Tači je kazao da je i Kosovu i Srbiji potrebno okončanje vjekovnog neprijateljstva i da je sada potvrđeno da će im SAD pomoći u tome.  

- Izričito priznanje između dvije države, ključ je koji otvara vrata ovom sporazumu i okončava vjekovno neprijateljstvo. I upravo ovih dana, u pismima predsjednika SAD, Donalda Trampa (Trump) i državnog sekretara Majka Pompea (Mike), upućenim kosovskom rukovodstvu, dobili smo najjasnije i najsnažnije moguće garancije od SAD da historijski sporazum između Kosova i Srbije podrazumijeva recipročno priznavanje - kazao je Tači.

Na konferenciji na kojoj je Tači govorio, predstavljeno je istraživanje javnog mnijenja o konačnoj fazi dijaloga, prema kojem bi korekciju granice između Kosova i Srbije u zamjenu za globalno priznanje Kosova i članstvo u UN podržalo 30 posto građana Kosova.  

Prema tom istraživanju, 62 posto ispitanih građana Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Komentari

NA VRH